stare navike

Snijeg uzrokovao štetu, u Sarajevu saobraćajni kolaps

snijeg sarajevo – FTV (2)

Snijeg koji je jučer intenzivno padao u glavnom gradu BiH prouzrokovao je štetu na većem broju stabala

U Sarajevu od jutros vlada saobraćajni kolaps. Iako su velike gužve zabilježene i proteklih dana, snijeg je dodatno otežao kretanje. Glavne saobraćajnice su pune autobusa jer je u toku obnova tramvajske pruge, što uzrokuje otežano kretanje na ionako prometnim saobraćajnicama.

Snijeg koji je jučer intenzivno padao u glavnom gradu BiH prouzrokovao je štetu na većem broju stabala, javlja FTV.

Zimska služba preduzeća “Park” cijelu noć je bila na terenu i tokom sniježnih padavina radila na zaštiti krošnji mladih stabala, ukrasnog grmlja i drugog dendro materijala u sedam općina Kantona Sarajevo – kazala je Feni stručna saradnica za informiranje KJKP “Park” Aldijana Hamza.

Prema njenim riječima, od ranih jutarnjih sati nakon što je izvršena zaštita stabala, radi se intenzivno na ručnom i mašinskom čišćenju snijega sa parkovskih staza, prolaza, stepeništa, platoa koji prolaze ili se nalaze u sklopu zelenih površina u nadležnosti tog preduzeća.

Foto: FTV

“Težak i mokar snijeg izazvao je u Velikom i Malom parku štetu na dijelovima krošnji dva velika stabla. Intervenisala je i ekipa “Parka” za uklanjanje i sječu obrušene drvne mase, a staze kroz ova dva parka sada su prohodne”, kazala je Hamza dodavši kako na drugim zelenim površinama do sada nije zabilježena šteta na stablima i drugom zelenilu.

Preduzeće “Park” apelira na građane da vode računa o mjestima kojima se kreću, da to nije u blizini velikih i starih stabala.

“To svakako važi i za parkiranje automobila, te da autima ne blokiraju prilaze parkovima i zelenim površinama kako bi mehanizacija i radnici Parka mogli neometano vršiti svoje aktivnosti”, kazala je Hamza.

Foto: FTV

Inače pri zimskoj službi preduzeća Park formiran je i operativni tim koji će biti konstantno u pripravnosti i vršiti koordinaciju rada timova na području Starog Grada, Centra, Novog Sarajeva, Novog Grada, Ilidže, Vogošće i Trnova. U operativni tim uključena je i Služba komunalnih redara koja će intenzivnim nadzorom na terenu pratiti provedbu zakonskih odredbi te postupanje privrednih subjekata i fizičkih osoba u toku sniježnih padavina, formiranja ledenica i slično.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje oblačnije vrijeme prijepodne u centralnim i istočnim područjima, gdje će u jutarnjim satima padati slab snijeg. U ostatku zemlje se prognozira razvedravanje.

U Sarajevu će prije podne biti pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima može padati slab snijeg. U drugoj polovini dana doći će do smanjenja oblačnosti. Najniža jutarnja temperatura zraka oko -2, a najviša dnevna oko 2 stepena.