Fokus.ba saznaje

“Srebrena malina” platila milionski PDV, respiratori su i dalje na aerodromu

FNA_121203

Kako je za Fokus.ba rekao Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH), roba neće napustiti carinski nadzor dok dug ne bude plaćen

Davor Pehar, član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, na današnjoj press-konferenciji kazao je da ne zna gdje se nalazi 80 respiratora koji su u subotu došli u BiH.

– Zavod za javno zdravstvo FBiH je 25. marta donio plan potrebne medicinske opreme i zaštitnih sredstava za javne zdravstvene ustanove koje su uključene u odgovor na pandemiju koronavirusa. Taj plan je usvojen i na sjednici Kriznog štaba ministarstva zdravstva i kao takav je poslan Federalnoj upravi civilne zaštite i nastao je na temelju podataka koji su nam dostavljeni s terena od javnih ustanova koje su radile samoprocjenu i to poslali nama na objedinjavanje, glasio je Peharov odgovor na novinarsko pitanje gdje se sada nalaze kineski respiratori.

U međuvremenu, respiratori koji su stigli iz Kine i dalje se nalaze na sarajevskom aerodromu pod carinskim nadzorom. Tu će ostati sve dok firma “FH Srebrena malina” u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića ne uplati milion KM PDV-a.

Kako je za Fokus.ba rekao Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH), roba neće napustiti carinski nadzor dok dug ne bude plaćen.

– Carinski nadzor robe trajat će sve dok ne bude osiguran, a osigurava se garancijom iz banke ili plaćanje, rekao nam je Kovačević.

U ovom slučaju, pošto špediter nije dao bankovnu garanciju za robu, nju je dužan platiti uvoznik, a to je u ovom slučaju firma “FH Srebrena malina”. Riječ je o tačnom iznosu od 1.078.878,87 KM.

Kako Fokus.ba nezvanično saznaje, pomenuta firma je ovaj dug platila danas, te se očekuje kako će respiratori već u toku sutrašnjeg dana biti isporučeni sa aerodroma.

Kako smo jučer prvi objavili, vrijednost 80 respiratora koji su stigli na u subotu u Sarajevo bila je 6.364.346 KM, a na ovaj iznos obračunat je PDV od 1.078.878 KM.