Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novinar Indexa nakon hapšenja

Sudija rekao Duhačeku: Možda se kod vas u Bosni ili Turskoj može to pisati, u Hrvatskoj ne

gd papir

Osudio ga je sudija Krešimir Ožanić, poznat po tome što je Zorana Ercega osudio zbog vrijeđanja spomenika Franji Tuđmanu

Sve je počelo u subotu kada je novinar hrvatskog portala Index, Gordan Duhaček, u Hrvatsku ušao iz Bosne i Hercegovine.

Na granici su ga policajci obavijestili da se protiv njega vode dva postupka i dali mu papire na kojima je pisalo da se u ponedjeljak ujutro u 8:30 javi u sjedište kriminalističke policije u zagrebačkoj Heinzelovoj ulici.

Policiji se javio još u nedjelju

Kako je Duhaček u ponedjeljak rano ujutro trebao službeno putovati u Njemačku, već u nedjelju oko 14 sati se javio policiji u Heinzelovoj ulici. Ondje su mu policajci rekli da slobodno otputuje i da se javi kada se sljedeće sedmice vrati u Hrvatsku. Ali kada se ujutro pojavio na zagrebačkom aerodromu, policija ga je privela, uskoro i uhapsila, te odvela na Prekršajni sud.

Sudija Krešimir Ožanić odrezao mu je kaznu od 200 njemačkih maraka u kunskoj protuvrijednosti, ali Duhaček mora platiti manje jer mu je u kaznu uračunat dan proveden u pritvoru. Osudio ga je sudija Krešimir Ožanić, poznat po tome što je Zorana Ercega osudio zbog vrijeđanja spomenika Franji Tuđmanu. Ali to nije najgore što je sudija napravio, piše Index.

Sudija: Šta ćemo s tobom?

“Sudija mi je prije ročišta došao pred ćeliju u kojoj su me čuvala trojica policajaca i pitao: ‘Šta ćemo sada s tobom?’ Pitao sam gdje je moja advokatica, a on mi je rekao da priznam ili mi slijedi 30 dana Remetinca”, opisao je Duhaček kako mu je prijetio sudija Prekršajnog suda.

Sudija se kod Duhačeka zadržao dvadesetak minuta i već mu prije ročišta rekao da ga smatra krivim i to ne samo u slučaju u kojemu mu je tek trebao suditi nego i u drugom slučaju, onom prepjeva pjesme “Vila Velebita” zbog kojeg Duhaček tek čeka presudu, koja će mu biti izrečena za nekoliko dana. Treba napomenuti da sudac Ožanić nema baš nikakve veze s tim drugim predmetom, kao i da je skandalozno da sudac razgovara s osumnjičenim prije ročišta na kojem će mu suditi.

“Držat ću ga osam dana u Remetincu”

Isti sudac je potom policajca, koji je predstavljao uvrijeđenu policiju, pozvao do Duhačekove ćelije da Indexovom novinaru objasni kako ga je uvrijedio svojom objavom na Twitteru prije godinu dana.

Potom je sudija Duhačeku govorio kako ga nije briga za opravdanja da se radi o slobodi govora.

“Možda se kod vas u Bosni ili Turskoj može pisati ACAB, ali u Hrvatskoj ne može. Znam da ćete vi i vaša braniteljica govoriti o slobodi govora, ali mene za to nije briga”, rekao je sudija Duhačeku te je nakon dvadesetominutnog razgovora imao potrebu novinaru reći da je ime dobio po hrvatskom kralju Krešimiru.

Na samom ročištu sudac je odbio Duhačekovoj advokatici Vanji Jurić odobriti osam dana za pripremu odbrane.

“Mogu vam dati osam dana, ali ću ga dotad držati u Remetincu”, rekao je sudac.

Cijelo jutro bio u policiji, popodne na sudu

Duhaček je, naveli smo već, cijelo jutro bio u policiji, a popodne na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu. Nakon što je pušten, a što se dogodilo nakon 18 sati, obratio se medijima.

“Bilo je jako bizarno. Trebao sam letjeti za Njemačku, mene su na Plesu odveli sa strane i onda se ispostavilo da postoje ti neki optužni prijedlozi. Tamo sam čekao nekih sat, sat i pol”, počeo je Duhaček, kojemu je pobjegao let.

“Iz zračne luke su me odvukli na Trešnjevku u stanicu, tamo su me zatvorili u ćeliju. Tada sam shvatio da sam uhapšen a da mi to niko nije rekao”, kaže Duhaček koji je rekao da su ga pitali nekoliko pitanja.

Razlog je, ispričao je, bilo to što je lani na Twitteru napisao ACAB.

“Terete me za jedan tvit na kojem sam, komentirajući napad policajaca na radnike jednog fast fooda u Zadru, napisao ACAB. To je bio razlog da me optuže. Kad su već donijeli odluku da će me optužiti, nakon toga me pita policajac želim li reći nešto u svoju odbranu”, kaže Duhaček. Nakon toga su ga vratili u ćeliju, a onda su rekli da ga vode na Prekršajni sud.

“To me se tereti po Prekršajnom zakonu, član 17”, rekao je Duhaček ispred suda.

“A druga stvar, tereti me se jer sam iz zezancije satirički objavio verziju ‘Vile Velebita’ koja se referira na fekalije koje se izlijevaju u Jadran. Tu sam optužen zbog vrijeđanja moralnih osjećaja građana, uvrijedila ih je prerada stare pjesmice koju nitko ne pjeva. Ne vrijeđa ih jezero govana”, kazao Duhaček.

“Za ACAB sam proglašen krivim, a o ovoj drugoj odluci u četvrtak je presuda”, rekao je Duhaček novinarima ispred suda.

“Čudno je, Hrvatska je postala država da vikneš ACAB, premijeru ćaća ili HDZ lopovi i završiš iza rešetaka. Ne znam je li to ima igdje u EU, to se tako ne radi”, kaže Duhaček.

Rekao je da nije istina da se nije odazvao policijskom pozivu, a što je policija navela u saopćenju. To je, napisali su u policijskom saopćenju, bio razlog hapšenja.

“Ja sam iz porodičnih razloga bio u BiH. U subotu su mi na granici skrenuli pažnju da postoje nalozi, dali su mi dva papira. Drugi je bio da se moram javiti u Heinzelovu u ponedjeljak. Ja sam jučer bio u Heinzelovoj, nudio se da razgovaram, rekao sam da putujem. Tu piše da se može opravdati nedolazak. Meni je policajac u Heinzelovoj rekao da je sve u redu, da mogu putovati i da se javim policiji kad se vratim”, rekao je Duhaček.

Policija je, podsjetimo, u popodnevnom priopćenju napisala kako se Duhaček nije odazvao pozivu te da je zbog toga priveden. Isto je ponovio i ministar Božinović.