Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odbacuju optužbe

Tomić: Hidroelektrana “Eta energy” nije odgovorna za pomor ribe u Drinjači

Зворник – хидроелектрана “Ета енерџ

On je podsjetio da je gradnja ove hidroelektrane najskuplji oblik ulaganja, jer je riječ o pribranskoj centrali koja ima sistem zahvata vode kanalima ili cijevima do turbina

Hidroelektrana “Eta energy” na rijeci Drinjači u Kušlatu kod Zvornika nije odgovorna za pomor ribe u ovoj rijeci, rekao je Srni jedan od investitora i suvlasnik ove hidroelektrane Vitomir Tomić.

Tomić pretpostavlja da je uzrok pomora ribe daleko od hidroelektrane, odnosno mulj koji donosi rijeka Jadar ulivajući se u Drinjaču oko 500 metara uzvodno od hidroelektrane.

On podsjeća da Jadar kod svake malo jače kiše dobije žutocrvenkastu boju i nosi ogroman mulj sakupljen iz mjesta kroz koja protiče.

“Ne optužujem nikoga, ali razloge pomora ribe tražiti u hidroelektrani je svakako nedobronamjerno prema ovom objektu kroz koji protiče samo voda, a koliko znam voda ne smeta ribama”, kaže Tomić.

On je dodao da je došlo do kvara na jednom od zatvarača na hidroelektrani kroz koji je prošla voda i mulj koji se u međuvremenu nataložio u koritu jezera.

Vitomir Tomić

“Odbacujem sve optužbe u koje se uvlači hidroelektrana, a Ribočuvarska služba Sportsko-ribolovnog udruženja `Bistro` iz Zvornika treba da traži krivca na adresi koja stvara povoljnu klimu za stvaranje mulja”, rekao je Tomić, koji tvrdi da Ribočuvarska služba dobro zna ko je krivac.

On je podsjetio da je gradnja ove hidroelektrane najskuplji oblik ulaganja, jer je riječ o pribranskoj centrali koja ima sistem zahvata vode kanalima ili cijevima do turbina.

Tomić je pojasnio da pribranska hidroelektrana ne može da zadržava višak vode, nego je pušta preko preliva ili kroz temeljne ispuste, čime je nivo jezera uvijek isti i može da varira, zavisno od količina padavina, ali samo po nekoliko centimetara.

On je dodao da sa te tačke gledišta nema opasnosti za riblji fond i podsjetio da je u hidroelektranu ugrađena nova, najmodernija oprema iz Kine, Turske i Francuske.

Pripadnici Ribočuvarske službe Sportsko-ribolovnog udruženja “Bistro” iz Zvornika otkrili su veliki pomor ribe u Drinjači koji je, kako su naveli, prouzrokovan naglim ispuštanjem vode iz hidroelektrane na ovoj rijeci.