Trump za pola godine otvorio više od milion radnih mjesta

Trump na konvenciji

U Sjedinjenim Američkim Državama otvoreno je više od milion novih radnih mjesta od kada je Donald Tramp preuzeo dužnost predsjednika u januaru.

Samo u julu je otvoreno 209.000 radnih mjesta, što je više nego što su ekonomisti očekivali. Nezaposlenost je pala na 4,3 posto, što je najniži nivo u posljednjih 16 godina, piše BiznisInfo.

Podsjetimo da je nezaposlenost u SAD nakon velike rececije 2009. godine iznosila 10 posto.

– Ekonomija izgleda prilično dobro, rekla je Cathy Barrera, glavni ekonomski savjetnik u organizaciji ZipRecruiter, za američke medije.

Neki ekonomisti kažu da su Sjedinjene Države blizu “pune uposlenosti”, u smislu da stopa nezaposlenosti više ne može padati.

Tržište rada i dalja je jedan od najboljih segmenata američke ekonomije. Juli je 82. mjesec zaredom u kojem je zabilježen rast zaposlenosti.

Od kada je Tramp preuzeo dužnost, dakle u posljednjih šest mjeseci, otvoreno je ukupno 1,07 miliona radnih mjesta. Naravno, nije samo Tramp zaslužan za ovaj rast, već je tu čitav niz faktora.

Osim što se smanjuje stopa nezaposlenosti, dešava se još jedan fenomen, a to je da sve više Amerikanaca ulazi na tržište rada, zbog čega ono raste.

Riječ je o ljudima koji ranije nisu radili niti tražili posao, pa nisu bili registrovani ni kao zaposleni ni kao nezaposleni. Sve više njih se odlučuje uključiti u tržište rada što je i bio Trampov plan.