Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turska raspisala konkurs za 16.000 stipendija stranim studentima

mostar studenti (8)

Turski fond za stipendije (Turkiye Burslari) raspisao je konkurs za dodjelu stipendija za dodiplomske i postdiplomske studije stranim studentima, a konkurs je otvoren do kraja marta ove godine godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Konkurs je otvoren za sve strane studente i državljane svih zemalja svijeta, a oni koji budu izabrani će dobijati mjesečni džeparac, besplatan smještaj u studentskim domovima, zdravstveno osiguranje, besplatan jednogodišnji kurs turskog jezika i jednu povratnu avionsku kartu za dolazak u Tursku i povratak u njihovu.

Vlada Republike Turske je ove godine osigurala sredstva za mjesečne džeparce stranim studentima dodiplomskih studija u iznosi od 185 eura, za postdiplomce 260 i za doktorante od po 400 eura.

20160229_2_14508340_5854682_Web

Studenti koji budu htjeli pohađati na turskim univerzitetima na kojima je nastava na engleskom, francuskom ili arapskom jeziku moraju posjedovati validne i međunarodno priznate diplome o poznavanju korespodentnog jezika.

Besplatne prijave za turske stipendije se vrše isključivo elektronski i upućuju se direktno nadležnim službama u Turskoj preko online platforme kojoj možete pristupiti sa linka tbbs.turkiyeburslari.gov.tr. Na stranici se nalaze i detaljna uputstva o stipendijama i postupku aplikacije.

Osigurana su sredstva za ukupno 16.000 stipendija za strane studente koji mogu aplicirati na studij na ukupno 105 univerziteta u 55 turskihgradova.

Vlada Republike Turske sredstva za stipendije stranim studentima osigurava u namjeri da podrži razvoj obrazovanja mladih u prijateljskim državama. Cilj Turske je i da kroz obrazovanje uspostavi mostove prijateljstva između pojedinaca i država, kao i da odgovori na savremenu potrebu za kvalifikovanim ljudskim resursima.