Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tusk: Srbija je kao geostrateški izbor odabrala EU

vucic tusk

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je danas u Briselu kako otvoreno podržava evropsku perspektivu kompletnog Zapadnog Balkana, te da će proces članstva Srbije u EU zavisiti od napretka koji ova zemlja napravi, javlja Anadolu Agency (AA).

Tusk se danas u Briselu sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a nakon sastanka održana je zajednička konferencija za novinare. Tokom sastanka bilo je govora o odnosima između EU-a i Srbije, kao i o dijalogu između Srbije i Kosova.

Tusk je kazao kako na otvoren način podržava EU perspektivu kompletnog Zapadnog Balkana te dodao kako će “brzinu procesa članstva Srbije u EU odrediti napredak te zemlju koji ostvari”.

Naglasio je kako je Srbija napravila svoj geostrateški izbor i odabrala EU te poručio kako na tom putu nema povratka.

“Nadam se da će vaš izbor usmjeravati i vaše ponašanje”, rekao je Tusk.

Predsjednik Srbije Vučić istakao je kako je EU trebala odrediti jedan vremenski okvir kada je u pitanju članstvo Srbije u EU.

“Da je EU odredio vremenski okvir, narod Srbije bi bio više motiviran kada su u pitanju njihove obaveze”, rekao je Vučić.

Vučić je dodao kako je tokom sastanka s Tuskom poseban focus bio na dijalogu s Kosovom te dodao kako su spremni uraditi ono što je potrebno za dugoročni mir i stabilnost u regiji.