Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

druga runda razgovora

U Crnoj Gori na pomolu nova vlada, dogovor stranaka koje su stajale iz Krivokapićeve

crna gora skupstina (1)

Predstavnici stranaka su na sastanku 2. septembra potpisali sporazum kojim je predviđeno da se njihova saradnja temelji na poštovanju izborne volje građana od 30. avgusta 2020.

Parlamentarna većina, koju čine stranke pobjednice od 30. avgusta 2020. godine, usuglasila je principe i ciljeve djelovanja buduće 44. Vlade Crne Gore, rekao je predsjednik Radničke partije (RP) Maksim Vučinić.

“U srdačnoj atmosferi parlamentarna većina koju čine stranke pobjednice od 30. avhusta 2020. godine usuglasila je principe i ciljeve djelovanja buduće 44. Vlade Crne Gore”, napisao je Vučinić na Twittteru nakon današnjeg sastanka predstavnika većine u crnogorskom parlamentu.

Predstavnici stranaka koje su osvojile većinu na izborima 30. avgusta 2020. godine završili su drugu rundu pregovora o formiranju nove vlade. Sastanak je počeo u 13 sati u crnogorskom parlamentu, trajao je oko dva sata, prenosi RTCG.

Sastanku su nazočili predstavnici koalicije DF-a, Demokratske Crne Gore, saveza “Crno na bijelo”, Demosa, SNP-a, Ujedinjene Crne Gore, Prave Crne Gore i Radničke partije. Još uvijek se ne spominje niti jedno ime u kontekstu mandatara.

I Prava Crna Gora je zadovoljna nastavkom konstruktivnog dijaloga u cilju dogovora, kao i redoslijedom koraka dogovorenih na današnjem sastanku.

Kako navode u saopćenju, izborom novog rukovodstva Skupštine, otvara se mogućnost fer dogovora o budućoj Vladi.

“U tom smislu želimo pozdraviti nastavak konstruktivnog pristupa svih kolega iz pobjedničkih subjekata i da sa zadovoljstvom ohrabrimo građane koji očekuju dogovor,” poručio je predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić.

Predstavnici stranaka su na sastanku 2. septembra potpisali sporazum kojim je predviđeno da se njihova saradnja temelji na poštovanju izborne volje građana od 30. avgusta 2020.

Jedan od lider Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je ranije i da su se dogovorili da formiranje nove vlade prati i izbor novog skupštinskog rukovodstva.

“Svakako ono što je važno – dogovorili smo se da su vrata te vlade otvorena za autentične predstavnike manjinskih naroda u Crnoj Gori, tako da bi podrška toj vladi trebala biti značajno veća od broja 41”, tvrdi Mandić.

Sporazumom je predviđen nastavak borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala i onemogućavanje bilo kakvih povrataka Demokratske partije socijalista na vlast, imenovanja u pravosuđu, kao i izbor novog rukovodstva Skupštine.