Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tvrdnje zvaničnika

Ukrajina nije spremna na kompromis: “Ne odričemo se nijednog dijela svog teritorija”

Foto: Facebook/ualandforces

Od 2022., SAD je Ukrajinu pomogao s 50 milijardi dolara vojne pomoći, a ministar obrane Lloyd Austin rekao je u utorak da će SAD uskoro najaviti više od 2,3 milijarde dolara vrijedan paket vojne pomoći Ukrajin

Ukrajina nije spremna pristati na kompromis s Rusijom i odreći se bilo kojeg dijela svog teritorija kako bi okončala rat, rekao je u utorak visoki ukrajinski zvaničnik odgovarajući na pitanje o izjavama predsjedničkog kandidata Donalada Trumpa da bi on brzo okončao taj sukob.

Andrij Jermak, predstojnik ureda predsjednika Volodimira Zelenskija, rekao je tokom posjeta Washingtonu da će Kijev poslušati svaki savjet kako postići “pravedan mir” u ratu s Rusijom nakon što je ta zemlja izvršila agresiju na Ukrajinu u februaru 2022.

-Ali nismo spremni na kompromis oko važnih stvari i vrijednosti (…) nezavisnosti, slobode, demokratije, teritorijalnog integriteta, suvereniteta, rekao je Jermak.

Trump i Ukrajina

Njegov posjeta dolazi uoči NATO samita sljedeće sedmice u Washingtonu gdje će Ukrajina očekivano biti glavna tema.

Trump, republikanski kandidat za predsjednika SAD-a na izborima u novembru, je na debati s aktuelnim predsjednikom Joeom Bidenom rekao da će, ako ponovo bude izabran, brzo riješiti rat u Ukrajini, ne pojasnivši kako bi to učinio.

Agencija Reuters je prošle sedmice izvijestila da su dva ključna savjetnika bivšeg predsjednika predstavila Trumpu plan koji uključuje prijetnju prekidom američke pomoći Kijevu ako ne uđe u pregovore s Moskvom.

Međutim, Trump je na debati rekao da ne prihvaća uslove ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je rekao da će okončati rat ako Kijev pristane predati četiri regije na istoku i jugu Ukrajine na koje Moskva polaže pravo.

Na pitanje kako Ukrajina očekuje da bi se Trump postavio prema ratu u Ukrajini, Jermak je odgovorio: “Iskreno, ne znam. Vidjet ćemo.”

Nastavak lobiranja u SAD-u

Ukrajina će, dodao je, nastaviti lobirati kod nove američke administracije za nastavak pomoći, istaknuvši da Ukrajina ima dvostranačku potporu Washingtona te da ankete pokazuju da nakon dvije godine rata većina Amerikanaca i dalje podržava Ukrajinu.

-Biti će to odluka američkog naroda. Mi ćemo poštivati njihov izbor, rekao je Jermak govoreći o izborima 5. novembra.

Od 2022., SAD je Ukrajinu pomogao s 50 milijardi dolara vojne pomoći, a ministar obrane Lloyd Austin rekao je u utorak da će SAD uskoro najaviti više od 2,3 milijarde dolara vrijedan paket vojne pomoći Ukrajini.

Austin je rekao da će najnoviji paket uključivati i protivtenkovsko oružje te presretače za protuzračnu odbranu, te da će odobriti ubrzanu nabavu sistema NASAMS i presretača Patriot.