Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

revolucija

Japan konačno izbacio diskete iz državnih službi: “Dobili smo rat”

Foto: Pixabay

Digitalna agencija osnovana je tokom pandemije koronavirusa 2021. godine, kada je pokušaj uspostave sistema testiranja i vakcinisanja razotkrio da se vlada još uvijek oslanja na papirnate dokumente i zastarjelu tehnologiju

Japanska vlada objavila je u srijedu da je izbacila iz upotrebe diskete, u ključnoj prekretnici u kampanji modernizacije državne uprave.

Do sredine juna digitalna agencija ukinula je sve propise koji reguliraju upotrebu disketa, njih 1.034, izvijestila je vlada.

Izuzetak je samo propis o recikliranju vozila, dodali su.

Analogna tehnologija

„Dobili smo rat s disketama 28. juna!”, rekao je u srijedu ministar digitalnih tehnologija Taro Kono koji se zalagao i za izbacivanje iz upotrebe faks-uređaja i ostale opreme bazirane na analognoj tehnologiji.

Digitalna agencija osnovana je tokom pandemije koronavirusa 2021. godine, kada je pokušaj uspostave sistema testiranja i vakcinisanja razotkrio da se vlada još uvijek oslanja na papirnate dokumente i zastarjelu tehnologiju.

Kono je sadašnju dužnost preuzeo u augustu 2022., a svojedobno se kandidirao za premijersku dužnost. Njegova biografija uključuje i dužnosti u ministarstvima odbrane i vanjskih poslova.

Digitalizacija je u Japanu često bila na kušnji pa je tako aplikacija za za praćenje kontakata u pandemiji neslavno propala, a proces usvajanja digitalne lične iskaznice My Number trajao je duže no što se očekivalo, napominje Reuters.