Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kontraofanziva

Ukrajinske snage napale rusku bazu na Krimu, nanijele “ozbiljnu štetu”

ukrajina rat vojska
Foto: Facebook

Izvor je rekao da se u bazi na zapadnom Krimu nalazi najmanje 12 borbenih aviona i prenosivog sistema protuzračne odbrane, kao i da je baza korištena i za obuku operatera dronova

Ukrajinska služba sigurnosti i mornarica SBU napali su tokom noći zračnu bazu Saki na Krimu koji je okupirala Rusija, nanoseći “ozbiljnu štetu”, saopćio je u četvrtak izvor iz ukrajinske obavještajne službe.

Ruska vojska u međuvremenu je saopćila da je uništila 19 ukrajinskih dronova iznad Krima i Crnog mora i nije pružila detalje o žrtvama ili šteti.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaje.

-U napadima službe sigurnosti i mornarice pogođena je meta i izazvali su ozbiljne štete na opremi okupatora – kazao je izvor, opisujući operaciju za koju je rekao da su u njoj prvo koristile bespilotne letjelice, a zatim krstareće rakete Neptun.

Izvor je rekao da se u bazi na zapadnom Krimu nalazi najmanje 12 borbenih aviona i prenosivog sistema protuzračne odbrane, kao i da je baza korištena i za obuku operatera dronova.

Ukrajina je pojačala napade u Crnom moru i na Krimu, koji je Rusija zauzela i anektirala 2014. godine, dok ukrajinske snage nastavljaju sa skoro četiri mjeseca starom kontraofanzivom.

Kijev je rekao da je u nizu napada na Krim prošle sedmice oštetila dva ruska patrolna broda i uništila sofisticirani sistem protivazračne odbrane.

Kijev je u srijedu saopćio da su ukrajinske snage napale komandno mjesto ruske Crnomorske flote u blizini Sevastopolja na Krimu.