Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vanredno stanje u Belgiji: Evakuisana nuklearna elektrana kod Liježa

brisel2

Nakon terorističkog napada u Briselu, situacija u Belgiji je više nego vanredna. Nakon što je evakuisana kraljevska palata i zgrada Evropske komisije, u provinciji Lijež je u toku evakuacija nuklearne elektrane Tihange, prenosi BNO News.

Lokalna policija je rekla svim uposlenim kako je proces evakuacije u toku, ali isto tako nije naveden razlog evakuacije.

Dvije najvažnije željezničke stanice u Briselu bit će otvorene danas u 16.00 sati , a saobraćajne veze sa glavnim gradom Belgije bit će obnovljene, ali će glavna stanica ostati zatvorena poslije jutrošnjih bombaških napada, saopćila je policija.

Sigurnost na stanicama u južnom i sjevernom dijelu grada bit će pojačana razmještanjem 500 vojnika, prenio je list “Libr”. Odluku o angažovanju vojske radi zaštite građana ranije je saopćio na konferenciji za novinare premijer Charles Michel.

Policija je reporterima VTM-a potvrdila da je na aerodromu pronašla još jedan pojas s bombom. Srećom, naprava nije eksplodirala i pod kontrolom je policije.

Premijer Michel saopštio je da Vlada “pažljivo prati situaciju” i da “žrtve i pružanje pomoći na aerodromu imaju apsolutni prioritet”.

Belgijski portal vijesti Het Laatste Nieuws javio je da je pronađeno još bombi.

Nakon jutrošnjih eksplozija u Briselu, na aerodromu i na stanici podzemne željeznice u centru grada, Belgija je podigla upozorenje na maksimalni, četvrti nivo.

Sve metro stanice i aerodrom Zaventem u Briselu su zatvoreni.

Prethodno su belgijski mediji objavili da su na briselskom aerodromu Zaventem jutros odjeknule dvije eksplozije. Aerodrom je zatvoren i zadnji let bio je u 7.55 sati prema Madridu.