Vijesti

Predsjednik Kantonalnog suda

Vladimir Špoljarić negirao krivicu za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje uposlenice

25/01/2021

Tokom seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, optuženi je oštećenoj, u svojstvu nadređenog, upućivao prijetnje ugrožavanjem njezinog uposlenja i egzistencije

Predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimir Špoljarić negirao je pred Sudom Bosne i Hercegovine krivicu za nasilje, seksualno uznemiravanje i zlostavljanje uposlenice, piše Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

“Nisam kriv”, kazao je Špoljarić, kojeg Državno tužilaštvo tereti da je na osnovu spola vršio nasilje, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje, kojim je ugrozio mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet druge osobe, čime je prekršio tačku Zakona o ravnopravnosti spolova BiH kojom je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Prema optužnici, Špoljarić je ova djela počinio 2018. i 2019. godine – kada je obnašao funkciju vršitelja dužnosti, a kasnije i predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu – nad uposlenicom ovog suda.

“Tokom seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, optuženi je oštećenoj, u svojstvu nadređenog, upućivao prijetnje ugrožavanjem njezinog uposlenja i egzistencije, te višestrukim neprimjerenim postupcima doveo do ozbiljnog ugrožavanja tjelesnog i duševnog zdravlja oštećene, iako mu je ona u više navrata ukazivala na nepoželjnost i neprimjerenost njegovih postupaka”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Navode optužnice, podignute u novembru prošle godine, Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 15 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza.

Datum početka suđenja će biti objavljen naknadno.

Komentari

Autor: BIRN BiH

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.