Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

udruženje poljoprivrednika

Zahtijevat ćemo sankcionisanje policajaca koji su nasilno reagovali

policijsko nasilje
FOTO. FTV

Podrška odžačkim poljoprivrednicima, sankcionisati prekomjernu upotrebu sile, navode iz Udruženja

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo rekao je Feni da podržavaju mirni protest Udruženja poljoprivrednika “Žito“ koji je zakazan za danas u podne ispred zgrade Općine Odžak.

Mirni protest je zakazan nakon jučerašnjeg brutalnog postupanja policije tokom privođenja jednog od članova Udruženje poljoprivrednika “Žito“ iz Odžaka, a nemile scene dogodile su se preko puta parcele državnog zemljišta oko koje se vodi dugogodišnji spor.

– Idemo na taj mirni protest zajedno sa još nekoliko udruženja da bi ljudima dali podšku jer to što se radi nisu normalne, niti razumne stvari. Sa protesta ćemo zatražiti da se sankcionišu policijskih službenici koji su provodili tu prekomjernu silu. Također, zatražićemo da se ubrza proces u vezi dodjele te zemlje poljoprivrednim prizvođačima i da se okonča trakavica koja traje godinama unazad da se situacija ne bi dalje komplikovala – rekao je Bićo.

“Ovo je prešlo u crvenu liniju”

Pored domaćih poljoprivrednika, kako je dodao, ide se na to da se državna zemlja “daje nekome tamo“.

– Ovo je prešlo u crvenu liniju radi nekih interesa uvoznika, stranaca… Striktno ćemo zahtijevati sankcionisanje policajaca koji su nasilno reagovali. Čovjeku je slomljeno rebro, slomljena mu vilica i nema opravdanja za tako postupanje – istakao je Bićo napominjući da se sve to dešava u vrijeme kada je velika potražnja za poljoprivrednim proizvodima.

Osuda federalnog ministra

Osim poljoprivrednih udruženja, bespotrebnu upotrebu sile nad poljoprivrednicima Odžaka od pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Posavskog kantona osudio je u saopćenju za javnost i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić.

– Poljoprivrednici su važna karika našeg društva i njihova briga i nezadovoljstvo zaslužuje pažnju. Pravo na rad i privređivanje su osnovna ljudska prava koja moraju biti zaštićena i poštovana – naveo je Hrnjić.