Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Od 1. jula

Zatvara se pet karantina u RS, zabranjene sportske aktivnosti

karantin bijeljina (1)

HES službe nadležnih domova zdravlja zadužene su da od 30. juna lica sa testom pozitivnim na SARS-CoV-2 koja su bez simptoma i sa blažim simptomima upućuju u kućnu izolaciju,

Na prijedlog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Republički štab za vanredne situacije danas je od 1. jula naložio prestanak rada republičkih objekata za izolaciju karantinskog tipa, javlja Anadolu Agency (AA).

U pitanju su karantini u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske na lokaciji – stara pulmologija, Bolnici “Srbija”, Istočno Sarajevo, na lokaciji-stara pulmologija, te domovi učenika u Bijeljini, Trebinju i Doboju.

“Republički štab zadužio je koordinatore za zdravstvena pitanja u navedenim objektima da do 1. jula obave pregled lica koja se nalaze u izolaciji u navedenim objektima i u zavisnosti od medicinskog nalaza Higijensko – epidemiološkim službama nadležnih domova zdravlja dostave informacije i preporuče da se lica bez simptoma i sa blažim simptomima upute u kućnu izolaciju, a lica sa srednje teškim i teškim simptomima upute na bolničko liječenje”, saopšteno je iz Vlade RS

HES službe nadležnih domova zdravlja zadužene su da od 30. juna lica sa testom pozitivnim na SARS-CoV-2 koja su bez simptoma i sa blažim simptomima upućuju u kućnu izolaciju, a lica sa srednje teškim i teškim simptomima upućuju na bolničko liječenje.

“HES službe domova zdravlja zadužene su da, ukoliko lica zaražena virusom SARS-CoV-2 nemaju uslova za obavljanje kućne izolacije prema preporukama Instituta za javno zdravstvo RS, u saradnji sa lokalnim kriznim štabovima obezbjede izolaciju za ista”, stoji u saopštenju.

Republički štab za vanredne situacije donio je Zaključak o potrebi nabavke testova za RT-PCR aparat za dokazivanje SARS-CoV-2.

“Republički štab za vanredne situacije je saglasan da se izvrši nabavka 25.000 komada testova za RT-PCR aparat za dokazivanje SARS-CoV-2, za potrebe zdravstvenih i drugih ustanova u RS-u”, navodi se u saopštenju i dodaje da je za realizaciju ovog zaključka nadležan Institut.

Štab je donio i Zaključak o donaciji direktnih antigenskih testova za dokazivanje “SARS-CoV-2” javnim bolničkim ustanovama, te prihvatio Informaciju o potrebi donacije direktnih antigenskih testova za dokazivanje “SARS-CoV-2” javnim zdravstvenim ustanovama.

Republički štab za vanredne situacije donio je Zaključak o izmjeni Zaključka o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u RS-u.

“Izmjenom ovog zaključka, do 6. jula godine zabranjuju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista osim za sljedeće sportove bez prisustva publike: atletika, biciklizam, bodibilding, vazduhoplovstvo, kajak, kanu i rafting, stoni tenis, streljaštvo, tenis, auto-moto sport, gimnastika, planinarstvo, badminton, veslanje, sportovi podvodnih aktivnosti, sportski ribolov, konjički sport, streličarstvo, golf, dizanje tegova, jedrenje i triatlon”, navodi se u saopštenju iz Vlade RS.