Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Početak kraja “Balkanske rute”

izbjeglice

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) izvještava o raspuštanju ilegalnog izbjegličkog kampa u grčkom gradu Idomeniju, koji se nalazi uz granicu s Makedonijom.

List piše da su grčke sigurnosne snage počele s odvozom izbjeglica u južnije grčke gradove, i to “više od dva mjeseca nakon zatvaranja takozvane Balkanske rute čija je startna postaja bila Idomeni, grad koji je tako postao simbol izbjegličke krize”.

U članku “Kraj početka Balkanske rute” FAZ podsjeća da je Idomeni tijekom 2015. godine postao startna postaja na Balkanskoj ruti: “Tko je iz Sirije i drugih zemalja uspio stići do grčkih otoka, prije ili kasnije je putovao preko Idomenija uzduž željezničke pruge dalje na sjever.

Kad je Makedonija u veljači zatvorila svoje granice kako bi se zaustavio izbjeglički val, gotovo preko noći se u tom malom gradu na granici okupilo skoro 15.000 izbjeglica i migranata. U toj pustoši je nastao provizorni, divlji kamp, bez toaleta ili medicinske opskrbe.”

FAZ dalje piše kako su nakon zatvaranja makedonske granice brojni pokušavali na druge, ilegalne načine prijeći granicu zbog čega su makedonski i grčki policajci morali djelovati, ali i napominje da su djelomično čak i aktivisti izbjeglice ohrabrivali na riskantne prelaske granice, “tako što su u kampu širili glasine o novim rutama”.

List navodi i da grčka vlada iz gospodarskih razloga nije imala drugog izbora nego evakuirati taj kamp: “Promatrači u Ateni govore da se grčko izvozno gospodarstvo žalilo na rastuće poteškoće zato što ilegalni kamp već dva mjeseca blokira željezničku prugu koja je važna za transport grčke robe u smjeru Europe.”