Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ako se Lessove mračne prognoze ostvare, Balkanu prijeti opšti rat!?

slika G

Kada uticaj Zapada na Balkanu izblijedi, uslijedit će novi talas nemira koji će rezultirati prekrajanjem granica kakve danas poznajemo.

Novi izbjeglički talasi, poput onih tokom 90-ih, ponovo bi mogli zapljusnuti Balkan. Ovo u autorskoj analizi tvrdi Timothy Less, bivši otpravnik britanske ambasade u BiH i sadašnji direktor agencije „Nova Evropa“ i konsultant, koja se bavi procjenom političkog rizika u istočnoj Evropi.

Less navodi da će haos početi pokušajem otcepljenja Republike Srpske, koja će htjeti da se pripoji Srbiji. Prema njegovim riječima, takav scenario snažno će zagovarati Rusija, koja će objeručke prihvatiti slabljenje moći Zapada na Balkanu.

To će, kako tvrdi Less, pokrenuti domino efekat. Hrvati iz BiH pokušali bi u toj situaciji da dio Hercegovine pripoje Hrvatskoj, koja bi im, prema Lessovom mišljenju u tome svesrdno pomogla.

Međutim, i Albanci u Makedoniji bi se pobunili i pokušali da otkinu dobar dio zemlje. Tako proširena Albanija bi zatim željela da im se pripoji i Kosovo, čime bi se ostvario cilj stvaranja tzv. velike Albanije.

Apokaliptična analiza britanskog profesora i diplomate ne zaustavlja se na tome. Prema njegovim riječima, stanovništvo Crne Gore, koje je naklonjeno pripajanju Srbiji i čini polovinu populacije, težit će spajanju sa proširenom Srbijom. Na sve to, svoju šansu za parče zemlje vrebat će Grčka i Bugarska, koje bi imale pik na ostatak raščerupane Makedonije, ističe Less.

Rusija bi iskoristila ovakav epilog i znatno ojačala svoju poziciju na Balkanu, prije svega zbog tradicionalno dobrih veza sa pravoslavnim zemljama poput Srbije, Crne Gore, Grčke, pa i Bugarske.

2016_22_balkans

Veliki problem izazvao bi rapidan rast muslimanskog ekstremizma, koji bi nesumnjivo privukao brojne borce iz Saudijske Arabije i sličnih zemalja, tvrdi Less.

Takav scenario samo bi potpalio rastuću islamizaciju Evrope, smatra Britanac.

EU i SAD ne bi priznali ovakvo prekrajanje granica, i svakako bi uložili dosta truda da do tog ishoda ne dođe. Ipak, smatra Less, moć Zapada bi do tada toliko opala da ne bi mogli da učine mnogo toga.

„Možda se novi balkanski poredak neće desiti sutra, ali kako moć EU blijedi, dan početka ovakvog sukoba sve je bliži“, ubjeđen je britanski profesor u tačnost svoje mračne prognoze.


Ko je autor ove mračne analize

Timothy Less kao direktor konsultantske kuće „Nova Evropa“, pravi stručne analize konfliktnih područja za potrebe klijenata iz privatnog sektora. Član je Univerziteta Darvin, gdje sprovodi stručna geopolitička istraživanja o jugoistoku Evrope.