Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropski parlament osudio napade na slobodu medija u Turskoj

Evropski parlament

Evropski parlament je osudio danas napade na slobodu štampe u Turskoj i saopćio da pokušaj državnog udara 15. jula ne treba služiti kao povod za pad demokratskih prava.

Poslanici Evropskog parlamenta su zabrinuti zbog pritvora 130 novinara i pisaca i zatvaranja više od 100 medija nakon neuspjelog državnog udara, prema brojkama Evropske federacije novinara.

“Pokušaj državnog udara ne treba služiti kao povod turskoj vladi da nastavi utišavati legitimnu i mirnu opoziciju, niti da uskraćuje aktima neproporcionalnih i nezakonitih mjera novinarima i medijima slobodu izražavanja”, navodi se u usvojenoj rezoluciji u Strasbourgu, prenosi Reuters.

U tekstu se također izražava žaljenje što se koriste odredbe vanrednog stanja za uznemiravanje članova porodica novinara koji su pobjegli u inostranstvo ili su se sakrili nakon oduzimanja pasoša ili su stavljeni u privremeni pritvor umjesto optuženih”.

“Turska je postala najveći zatvor novinara u svijetu”, rekao je u srijedu u Strasbourgu Čan Dundar, bivši glavni urednik turskog dnevnog lista opozicije Cumhuriyet, koji je pobjegao iz svoje zemlje, nakon što je osuđen na pet godina i deset mjeseci zatvora zbog odavanja državne tajne. Pasoš njegove supruge koja je ostala u Turskoj je oduzet.

Dundar, koji je bio nominiran na prijedloga Zelenih za nagradu Sakharov, je osudio sljepilo Evropske unije naspram smanjenja demokratije u Turskoj, što on pripisuje sporazumu o migrantima.

“(Turski predsjednik) Erdogan i dalje drži migrante na svom teritoriju i koristi podršku brojnih lidera iz evropskih zemalja”, rekao je on na konferenciji za novinare.

Sinoć je u Strasbourgu, u toku debate o situaciji štampe u Turskoj, evropska komesarka za regionalnu politiku Corina Cretu, spomenula “neprihvatljivu situaciju”.

“Kritičnije je nego ikada održavati dijalog s Turskom”, rekla je ona.