Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bregović: I sad se okrenem da vidim autobusku stanicu u Konjicu

bregovic

Gostujući u emisiji “Večer sa Ivanom Ivanovićem”, Goran Bregović se uoči kocerta u Beogradu kojim će “Bijelo dugme” obilježiti 40 godina postojanja, govorio o muzičkim početcima u Sarajevu.

“Moj otac koji je bio vojno lice amaterski je svirao violinu i htio je da je i ja sviram pa me upisao u muzičku školu. Međutim, ja sa sam se odlučio za gitaru. Bio sam kao dječak u izviđačima, i ko od izviđača nije znao svirati gitaru, nije imao šta tražiti…”, prisjetio se Goran.

O sviranju u kafanama kao klinac, Bregović kaže da je najduže nastupao u Konjicu.

“Kad sam imao petnest godina svirao sam u kafanama, a najduže sam nastupao u kafani na autobuskoj stanici u Konjicu. I danas kada tuda putujem obavezno bacim pogled na autobusku stanicu… Ja sam bio dijete sa periferije Sarajeva i mi smo bili hendikepirani u odnosu na one koji su bili iz centra. Uh, kad’ se sjetim gdje smo sve svirali”, prisjeća se Bregović, i nastavlja:

“Dođeš u neki dom kulture na periferiji da sviraš, a upravnik ti kaže: ne može, komšija Himzo je teško bolestan, ne smijemo ga ometati galamom, dođite iduće sedmice. Dođemo za sedam dana, a Himzo još nije umro i opet ništa o svirke.”

Prije svoje osamnaeste nastupao je i u jednon striptiz baru.

“Sa sedamnaest godina nastupali smo u striptiz baru i to je bilo nevjerovatno iskustvo. Striptiz bar pun k'o šibica, a jedina nevina riba bila je Ismeta Dervoz koja je bila naša pjevačica…”

https://www.youtube.com/watch?v=RHGjW9Gg-hc