Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UEFA potvrdila promjene u Ligi prvaka

liga prvaka

Krovna evropska nogometna organizacija UEFA potvrdila je ranije najavljivane promjene u najsnažnijem klupskom kontinentalnom takmičenju Ligi prvaka, odlučeno je na današnjem Izvršnom odboru u Nyonu, a piše na službenim stranicama UEFA-e.

Prema novom, čak četiri prvoplasirana kluba iz četiri najjače lige će direktno u grupe Lige prvaka, a novost su i termini. Naime, i utorkom i srijedom će po dvije utakmice počinjati u 19 sati, a ostalih šest u 21 sat. Navedene promjene na snagu stupaju od 2018. godine.

Cilj je, dakako, povećanje gledanosti i samim tim prihoda od TV prava, a UEFA je odlučila i olakšati klubovima iz manjih zemalja. Svi takvi klubovi koji ispadnu u kvalifikacijama Lige prvaka ići će u kvalifikacije za Evropsku ligu, za razliku od dosad kada je velika većina njih svoje ples u Evropi završavala ispadanjem u kvalifikacijama Lige prvaka.

Nije poznato kako će tačno izgledati kvalifikacije Evropske lige, više bi se trebalo znati uskoro, a li nema sumnje kako najjača evropska takmičenja polako ali sigurno doživljavaju promjene koje idu u smjeru povećanja gledanosti i zarade.