Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanski novinar Tim Marshall: Pučisti su pogriješili što nisu ubili Erdogana

erdogan-main-ajb-ite

Britanski novinar i bivši urednik za vanjsku politiku kanala Sky, Tim Marshall je, u programu BBC-a komentarisao posljednja dešavanja u Turskoj, i tom prilikom iznio tvrdnju kako su akteri pokušaja državnog udara terorističke organizacije FETO napravili dvije greške prilikom tog čina, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema njegovoj ocjeni, dvije greške koje su napravljene u pokušaju državnog udara su što, kako je kazao, “nije ubijen turski predsjednik države Recep Tayyip Erdogan i što nisu blokirani mediji”.

Britanski novinar je tom prilikom istakao da je pokušaj državnog udara bio, kako je rekao, “širok, ali, isto tako, i nedovoljno temeljit”.

tim marshall34

“Napravili su dvije krupne greške. Nisu ubili predsjednika Erdogana. To je prva stvar koja se treba uraditi. Ja to ne opravdavam, ali prvo pravilo državnog udara je da se ubije ili zarobi lider zemlje”, kazao je Marshall.

Podsjetio je da su turski kanali NTV i CNN Turk emitovali program uživo tokom pokušaja državnog udara.

“U 21. stoljeću su propustili blokadu medija. NTV, CNN Turk su emitovali program, a nisu blokirali ni društvene medije. Erdogan, koji mrzi društvene medije, na ironičan i licemjeran način je koristio Facetime, pojavio se na kanalu CNN Turk te pozvao ljude da izađu na ulice. Državni udar je bio širok, ali isto tako i nedovoljno temeljit. S minareta su odašiljani pozivi na molitvu, a u roku od svega pola sata narod je izašao na ulice i državni udar je okrenut u suprotnom smjeru”, rekao je Marshall.

Građani porijeklom iz Turske su se, nakon gostovanja Marshalla, okupili ispred zgrade BBC-a u Londonu i protestirali protiv ove medijske kuće.