Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brat ubio pakistansku internet zvijezdu zbog “kaljanja porodične časti”

Qandeel Baloch

Pakistansku zvijezdu društvenih mreža Qandeel Baloch ubio je njen brat zbog kaljanja porodične časti, prenosi BBC, pozivajući se na policiju.

Kako se navodi, ona je nedavno izazvala buru u Pakistanu postavljajući na društvene mreže kontroverzne slike među kojima je jedna sa muslimanskim sveštenikom.

Policija navodi da je 26-godišnja Baloch zadavljena, a AFP javlja da je brat uhapšen.

BBC piše da su ubistva žena zbog „kaljanja porodične časti“ česta u Pakistanu.

Kako se navodi, ona je postala poznata „postavljajući smjele fotografije, video snimke i komentare“.

Njeni roditelji izjavili su za „Express tribune“ da je zadavljena na smrt u petak uveče nakon svađe sa bratom, kao i da tijelo nije otkriveno do subote ujutru. Roditelji su potom privedeni.

Iz policije takođe ističu da je 26-godišnja zvijezda društvenih mreža prešla iz Karachija u Punjab zbog prijetnji.

„Brat joj je tražio da prestane sa manekenstvom“, piše „Tribune“ pozivajući se na izvor iz porodice. Brat je, kako navode, bio uznemiren zbog kontroverznih slika i prijetio joj je i ranije.

Postala je zvijezda u Pakistanu kada je 2014. na društvene mreže okačila snimak na kojem pozira ispred kamere i pita „kako izgledam“, a snimak je ubrzo postao viralan.

https://youtu.be/ag8pjZA9s4A

U nedavnom intervjuu žestoko su je kritikovali članovi pakistanskog patrijarhalnog društva, a iako su je mnogi mladi vidjeli kao zvijezdu i hvalili njene liberalne stavove često je online dobijala prijetnje.