Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sunce potencijalno problematično za autonomne automobile

auto

Kompanije koje se bave razvojem autonomnih vozila značajno se oslanjaju na GPS za navođenje svojih vozila od točke A do točke B, no možda to ne bi trebali činiti, tvrdi Scott McIntosh, direktor opservatorija Nacionalnog centra za atmosfersko istraživanje u Coloradu.

Razlog je poprilično evidentan a leži u činjenici da su sateliti u orbiti, koji šalju koordinate GPS sustavima na tlu, podložni utjecajima solarnih oluja koje ih mogu u potpunosti onesposobiti.

Sunčane oluje rangiraju se u pet koraka, a najsnažnija je sposobna prodrijeti i do površine Zemlje, te uništiti naponske mreže, radio komunikaciju i električne sisteme.

Srećom, raspolažemo i satelitom koji nadzire ponašanje Sunca, te je sposoban upozoriti na nalet opasnih čestica do sat vremena prije njihovog kontakta s našim planetom.

Na ovaj način, krajem prošle godine, kontrolori leta uspjeli su preusmjeriti letove iz opasne zone kraj polova te izbjeći potencijalnu katastrofu.

Trenutno se nalazimo u mirnom razdoblju, piše Bloomberg, ovakvi periodu traju u 11-godišnjim ciklusima. Posljednji vrhunac zabilježen je 2014, što znači da bismo trebali biti sigurni do 2025., taman kad će na ulicama vjerojatno biti milioni autonomnih vozila.

McIntosh vjeruje kako ćemo u budućnosti stoga imati, baš poput vremenske – svemirsku prognozu.