Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Steve Jobs nije dozvoljavao svojoj djeci da koriste tablete i iPhone

steve jobs

Steve Jobs je u svijetu proglašen za evangelistu digitalnog doba, ali vjerovali ili ne on, je u svom domu zabranjivao korištenje tehnologije, čak i njegovih čuvenih Ipoda.

Novinar Newyork Timesa Nick Bilton, jednom prilikom je pitao Jobsa: „Tvoja djeca vjerojatno jako vole iPod?“ na što je on odgovorio da ga ona nikada nisu koristila. On i njegova supruga su u kući određivali kada i koliko njihova djeca smiju koristiti tehnologiju. Zamišljao sam Jobsov dom kao raj za štrebere: da su zidovi gigantski ekrani osjetljivi na dodir, a trpezarijski stol sačinjen od iPoda, rekao je Bilton. Međutim, članovi porodice su se više voljeli družiti i raspravljati o historiji i pročitanim knjigama. Oni su sjedili za dugim kuhinjskim stolom i razgovarali jedni s drugima.

Za mnogu je djecu važno da u određenoj mjeri nauče kako se koriste računare, ali da ih koriste s poštovanjem. Omogućite djeci da provode puno vremena vani u prirodi. Možda će vam trenutno zamjerati, ali će vam biti zahvalni kasnije u životu

Zvuči surovo, ali zaista je tako, a ovaj trend je naročito popularan kod IT stručnjaka.

U Silicijskoj dolini je trend da inženjeri i drugi IT stručnjaci svoju djecu štite od lošeg utjecaja tehnologije. Oni ih čak šalju u škole gdje se ne koriste računala, kao što je Waldorfska škola u koju tehnologija ne može primirisati.

„Upoznao sam brojne direktore IT kompanija koji su mi rekli sličnu stvar: oni vrlo striktno ograničavaju korištenje tehnoloških naprava svojoj djeci, najčešće potpuno zabranjujući upotrebu svih uređaja radnim danima, i puštajući ih da ih izuzetno kratko koriste vikendom“ rekao je Bilton.

Kris Andreson, bivši urednik magazina Wired i sadašnji direktor kompanije 3D Robotics, otac petoro djece, jednom prilikom objasnio je zašto ljudi koji rade u tehnološkoj industriji drže tehničke naprave podalje od svoje djece:

„Djeca optužuju mene i moju ženu da smo fašisti i da smo previše zabrinuti zbog tehnologije i žale se da druga djeca nemaju takve zabrane… To je zato što smo osobno upoznati s opasnostima tehnologije. Vidio sam takve stvari osobno, i ne želim da se to dogodi mojoj djeci. “

Juan Williams, osnivač Blogera i Twittera i njegova žena Sarah kažu da umjesto iPoda, njihova dva dječaka imaju stotine knjiga koje mogu čitati kad god požele.

Kako roditelji iz svijeta informacijskih tehnologija određuju pravila upotrebe uređaja?

Djeca mlađa od deset godina najpodložnija stvaranju ovisnosti, ne smiju u toku radne sedmice koristiti nikakve naprave. Vikendom, računala, telefone i tablete mogu koristiti između pola sata i dva sata. Djeca između 10 i 14 godina mogu tokom radne sedmice koristiti računare, ali samo za izradu domaćih zadataka.

Leslie Gold, osnivač i direktor Saderland Golda kaže da u njegovoj obitelji postoji pravilo zabrane svih ekrana tokom radne sedmice. Ipak, kako djeca rastu, tako im moraju činiti neke ustupke, jer im računari sve više trebaju za učenje.

Kada su „pametni“ telefoni u pitanju, većina stručnjaka za tehnologiju ne daje ih djeci prije napunjenih četrnaest godina.

U Silicijskoj dolini je trend da inženjeri i drugi IT stručnjaci svoju djecu štite od lošeg utjecaja tehnologije. Oni ih čak šalju u škole gdje se ne koriste računala, kao što je Waldorfska škola u koju tehnologija ne može primirisati

„Međutim, jednog pravila pridržavaju se svi – nema nikakvih ekrana u dječjoj sobi. Nikada. Tačka.“ kaže Kris Anderson.

Ali Partovi, osnivač kompanije ILike i savjetnik pri Facebooku, kaže da on pravi razliku između „konzumerističkog“ i „kreativnog“ korištenja tehnologije, i djeci dozvoljava samo ovo drugo – stvaranje umjetnosti preko računala ili programiranje.

Za mnogu je djecu važno da u određenoj mjeri nauče kako se koriste računare, ali da ih koriste s poštovanjem. Omogućite djeci da provode puno vremena vani u prirodi. Možda će vam trenutno zamjerati, ali će vam biti zahvalni kasnije u životu.