Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbiji još oko 400.000 eura za smještaj izbjeglica

davenport

EU delegacija je, na molbu Vlade Republike Srbije, spremna da obezbijedi oko 400.000 eura pomoći za pripremu privremenog smještaja za izbjeglice u Beogradu. Izabran je i partner iz nevladinog sektora koji će voditi projekat ove pomoći, saopštila je Delegacija EU u Srbiji.

Time je hitna finansijska pomoć EU Srbiji za rješavanje izbjegličke krize dostigla skoro 2,5 miliona eura.

Kako se navodi, razgovara se i o daljoj pomoći.

Šef Delegacije EU u Republici Srbiji, ambasador Michael Davenport, izjavio je da će EU nastaviti da podržava reforme sistema dobijanja azila u Srbiji, kao i poboljšanje kontrole granica.

“EU je zadovoljna što može da obezbijedi ovu dodatnu pomoć Srbiji. Vlada Srbije je reagovala pozitivno i odgovorno na izbjegličku krizu. Kao i u slučaju velike pomoći tokom i nakon prošlogodišnjih poplave, EU je vodeći partner Srbije u suočavanju sa novim izazovima. EU od početka podržava napore Srbije, obezbjeđujući pomoć izbjeglicama preko Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Crvenog krsta Srbije. Oni rade fantastičan posao”, rekao je Davenport, prenosi se iz Delegacija EU u Srbiji.

EU je, zaključuje Davenport, spremna da obezbijedi dalju pomoć, shodno procjenama srbijanske Vlade.

“Ovaj izazov je pred čitavom Evropom. Naša obaveza je da pronađemo održivo rješenje u duhu solidarnosti. Srbija u tome ima svoju ulogu”, poručio je ambasador EU u Srbiji.