Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protest ispred zgrade Narodne skupštine RS-a zbog “Dodikovog zakona” (FOTO)

BiH

protest boraca u rs-u (3)

Grupa od više od stotinu građana, predvođena Acom Prelićem, predsjednikom Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca, blokirala je danas saobraćajnicu ispred Narodne skupštine bh. entiteta RS u Banjaluci protestujući zbog nacrta zakona o pravima izabranih predstavnika Republike Srpske u periodu 1991.-1996. godina.

Blokada saobraćajnice počela je pola sata prije početka zasjedanja Narodne skupštine RS-a koje je bilo zakazano za 10 pa je odgođeno za 11 sati, a saobraćaj je bio uspostavljen nakon gotovo sat vremena.

protest boraca u rs-u (4)

Prema ovom nacrtu zakona, koji je predložio Milorad Dodik predsjednik bh. entiteta RS, poslanici prvog saziva Narodne skupštine RS-a trebalo bi da dobijaju mjesečnu naknadu u visni jedne i po prosječne plate, što iznosi oko 1.200 KM. Ovaj nacrt zakona na prijedlogu je dnevnog reda šeste sjednice Narodne skupštine RS koja počinje danas.

protest boraca u rs-u (5)

“Zaustavili smo saobraćaj da nas shvate da smo ozbiljni u namjeri da spriječimo sprovođenje tog zakona. Boračka populacija, građani RS-a, kao i građani BiH, dovedeni su na prosjački štap zbog političara i politike. Zbog političara i politike se desio i bratoubilački rat, a gladovanje i današnje nezadovoljstvo je upravo zbog tih ljudi koji su sjedili u skupštinskim klupama”, kazao je Prelić.

protest boraca u rs-u (6)

On je istakao da je današnji protest samo upozorenje, a da će u slučaju usvajanja nacrta zakona preduzeti represivnije mjere.

protest boraca u rs-u (7)

U grupi građana bili su i Tihomir Gligorić, bivši direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove RS-a, te Nikola Dronjak, člana PDP-a.