Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Test laserske kupole za nadzvučnu borbu

laserska kupola

Američka kompanija Lockheed Martin objavila je radikalno dizajniranu kupolu koja omogućuje modernim lovcima ispaljivanje laserskih oružja dok lete gotovo nadzvučnim brzinama.

Kako neprijateljski avioni i projektili mogu doći iz bilo kojega smijera, laserski oružani sistem mora isto tako biti u stanju pucati u bilo kojem smijeru.

Ali zakoni fizike kažu da se laserom mogu gađati samo mete ispred aviona koji leti blizu brzine zvuka, osim ako se nekako uspije neutralizirati utjecaj atmosferskih turbulencija.

Prototipna laserska kupola napravljena za DARPA-u i Istraživački laboratorij Zračnih snaga (Air Force Research Laboratory – AFRL), u stanju je napraviti upravo to. Kupola za aero-prilagodljivu aero-optičku kontrolu zraka (Aero-adaptive Aero-optic Beam Control – ABC) prva je kupola koja je uspjela demonstrirati polje paljbe na punih 360 stepeni na avionu koji leti blizu brzine zvuka.

Njene su performanse provjerene tokom gotovo 60 letnih testova izvedenih tokom 2014. i 2015., koristivši poslovni mlaznjak kao jeftiniju letjelicu za ispitivanje.

Dok je avion letio brzinom krstarenja lovca, laserska zraka slabog napona ispaljivala se kroz optički prozor kupole kako bi se izmjerilo i verificiralo uspješno djelovanje u svim smjerovima.

Projekt koristi najnoviju aerodinamičku tehnologiju kontrole leta kako bi minimalizirao učinak turbulencije na lasersku zraku. Optički kompenzacijski sistem koji koristi deformabilna ogledala koristi se kako bi osiguralo da će laserska zraka proći kroz atmosferu do mete.

Ako se ne neutralizira, turbulencija bi raštrkala svjetlosne čestice koje čine lasersku zraku, na isti način kao što i magla raširi svjetlo ručne baterije.

“Ovaj napredni dizajn kupole omogućiti će taktičkom avionu da koristi sve prednosti laserskog oružja isto kao i kopnena vozila i brodovi”, rekao je Doug Graham, dopredsjednik raketnih sistema i naprednih programa iz Lockheed Martina.

laser

DARPA i AFRL koristiti će rezultate letnih testova kako bi pobliže odredili buduće zahtijeve za laserske oružane sisteme na avionima velikih brzina.

Nekoliko firmi već ima funkcionalno lasersko oružje, a nedavno je i Lockheed Martin pokazao svoju ponudu. Vlaknasti laser snage 30 kilovata po imenu Athena probio je testnu cijev za par sekundi, usprkos tome što je bio ispaljen s udaljenosti od gotovo dva kilometra.

Koristeći tehnologiju znanu kao kombiniranje spektralnih zraka, sistem spaja višestruke laserske module kako bi stvorio jednu jaku, kvalitetnu zraku, koja osigurava veću “učinkovitost i ubojitost” nego više 10-kilovatnih lasera koji se koriste u drugim sistemima.

Athena se temelji na lockheedovom Area Defense Anti-Munitions (ADAM) laserskom oružanom sistemu.

Tokom testiranja blizu obale Kalifornije održanih u maju ove godine, Adam je uspješno onesposobio dva čamca na udaljenosti od oko 1,6 kilometra.

Lockheed Martin je tada objavio da je razvio kopneni sistemm kako bi “demonstrirao praktičnu i pristupačnu odbranu protiv prijetnji kratkoga dometa”. Visokoenergetski laser progorio je kroz više odjeljaka gumenog trupa vojnih čamaca za manje od 30 sekundi.

https://www.youtube.com/watch?v=hQkDycFvVxI