Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naša stranka: Institucije odgovorne za sigurnosnu situaciju u Sarajevu

BiH

sud bih presuda husein bosnic (6)

U vezi sa slučajem pokušaja pljačke banke na Ilidži i ubistvom građanina, koji je slučajno prolazio tim mjestom, oglasio se Vibor Handžić, predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke.

– Izražavam saučešće porodici ubijenog i dijelim osjećaj zabrinutosti sa građanima Sarajeva povodom nemilog jutrošnjeg događaja na Ilidži. Osim ove pljačke na Ilidži, bila je oružana pljačka i u Hrasnom. Teško je govoriti kad posve nedužan čovjek strada na ovakav način, ali je još teže ništa ne reći o situaciji gdje se građani više ne osjećaju sigurno na ulicama, kazao je Handžić.

– Nedavno smo svjedočili raspravi na Federalnom parlamentu tokom koje obznanjena sramna praksa dvostrukog pomilovanja kriminalaca osuđenih za najteža krivična djela. I ako zakon omogućava ubicama, pljačkašima i silovateljima da, i nakon što više puta izvrše ubistvo, pljačku ili silovanje, budu pomilovani, onda je jasno zašto kriminalce nije strah hodati s oružjem usred bijela dana i ugrožavati živote građana, dodao je.

– Imali smo prije nekog vremena slučaj da lice u 9 sati počini pokušaj ubistva, pa bude privedeno i odmah pušteno u 10:30, nakon čega u 12 sati počini novo krivično djelo. Sve dok zakon toleriše kriminal i čini da su policiji svezane ruke, a ne kriminalcima, ovo što se desilo dešavat će se i dalje, sve do trenutka kad zakonodavci preuzmu odgovornost i omoguće osjećaj sigurnosti građanima koji su im zbog toga i povjerili mandat, zaključio je Handžić.