Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednica RS-a

Cvijanović: Vrijeme je da PIC zauzme realan stav o stanju u BiH

cvijanovic

Ne bi je, kaže, iznenadilo da je svaka inicijativa koja se pokreće u okviru Federacije BiH “zapravo rezultat dogovora lokalnih bošnjačkih partija sa pojedinim strancima“

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović smatra da je krajnje vrijeme da Vijeće za provođenje mira u Bosni i Hercegovini (PIC) zauzme realan stav u vezi sa stanjem i posljednjim dešavanjima u BiH.

-Ukoliko PIK zasjeda i raspravlja o bilo kojoj temi, trebalo bi da o tome i zauzme neki realan stav, te da kažu ko ovdje podiže temperaturu, ko pravi dodatno nerazumijevanje među narodom, te ko uništava i ono malo šanse što je ostalo za neki unutrašnji dijalog – kazala je Cvijanović.

Dodaje da, kada su u pitanju forumi koje sazivaju stranci, nema pretjerana očekivanja.

-Mislim da se oni i ne trebaju petljati u naše dnevne teme i aktivnosti. Ali ovdje imamo drugu situaciju. Mnogo je tema koje u eter izbace domaći političari, a koje su često isprodukovane, motivisane i podstaknute ili inicirane od strane pojedinih stranaca – tvrdi Cvijanović.

Ne bi je, kaže, iznenadilo da je svaka inicijativa koja se pokreće u okviru Federacije BiH “zapravo rezultat dogovora lokalnih bošnjačkih partija sa pojedinim strancima“.

Sjednica Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira na nivou ambasadora BiH, na kojoj bi trebalo da bude riječi o inicijativi SDA za pokretanje pravne procedure pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska, zakazana je za sutra.

Cvijanović je komenatrisala i pronalazak 32 migranata jutros na željezničkoj stanici u Banjoj Luci, ponovivši stav da na izazov migranske krize bh. institucije nisu na vrijeme odgovorile.

Smatra da će situacija biti i teža jer je većina evropskih zemalja zatvorila svoje granice.

Vlada RS-a je lani saopćila da nema nikakvih mogućnosti da se migranti zadržavaju na području tog bh. entiteta.