Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon obilnih padavina

Građani Tuzle u strahu: Jala dostigla kritičnu tačku, prijeti da odnese most

tuzla-jala

Na mjesto događaja stigli su i službenici MUP-a TK

Kiša pada u većem dijelu Bosne i Hercegovine, na području Tuzle ne jenjava od sinoć. Na području Grada Tuzla zabilježen je nagli porast vodostaja rijeke Jale.

Vodostaj Jale je u porastu, na većem dijelu korita nivo vode je premašio popločani dio, dok meteorolozi najavljuju nestabilno vrijeme i u narednim danima.

Na mjesto događaja stigli su i službenici MUP-a TK dok su ekipe civilne zaštite, zajedno sa pripadnicima Profesionalne vatrogasne brigade Tuzla od juros na terenu i prate stanje te će kako je saopćeno djelovati u skladu sa situacijom i potrebama, piše Tuzlanski.

Nabujala voda prijeti da odnese i most koji vodi prema Omegi kao i sonovod u neposrednoj blizini. Poplavljena su i dvorišta okolnih kuća. Most je trenutno ograđen žutom trakom i osiguravaju ga pripadnici policije. Podsjetimo, Služba civilne zaštite Grada Tuzle, zbog neprekidnih padavina, za koje se ne očekuje brzi prestanak, upozorava građane Tuzle, kao i pravna lica, odnosno poslovne subjekte, da poduzmu neophodne mjere u cilju samozaštite od mogućih posljedica koje mogu nastati izlivanjem vodotoka iz svojih korita.

Ovo se naročito odnosi na sve one koji svoje objekte i imovinu imaju u neposrednoj blizini riječnih ili korita bujičnih potoka. Neophodno je da svoju imovinu (hranu, uređaje, živu stoku i sl.) sklone na za to bezbjedna mjesta.

U nastavku vam donosimo fotografije sa nekoliko lokaliteta. Kritičan vodostaj je na Ircu ali i na drugim mjestima. Prema porukama čitatelja na nekoliko lokaliteta nivo vodostaja polako počinje dostizati nivo mostova.

Prema najavama meteorologa, sutra se u Bosni i Hercegovini nastavlja period nestabilnog vremena. U Bosni pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčanije prije podne prenosi Tuzlanski.

Dijelovi Lipnice pod vodom, lokalni stadion poplavljen (VIDEO)