Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ultramaratonci iz Vukovara prešli 227 kilometara i stigli u Potočare

Ultramaratonci iz Vukovara stigli u Potoèare
10.07.2019.,Potocari, Bosna i Hercegovina - Ultramaratonci koji su krenuli iz Vukovara 06.07., stigli su u Potocare nakon 227 km. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U Potočare su stigli i maratonci iz Goražda, Bihaća, na putu su biciklisti iz Sarajeva, kao i oko 500 učesnika Moto maratona iz cijele Evrope

Tokom dana u Memorijalni centar Potočari počeli su pristizati učesnici memorijalnih pohoda. Emotivan trenutak bio je kada su u Potočare utrčali ultramaratonci iz Vukovara koji su od subote prešli put dug 227 kilometara. U Potočare su stigli i maratonci iz Goražda, Bihaća, na putu su biciklisti iz Sarajeva, kao i oko 500 učesnika Moto maratona iz cijele Evrope.

U Potočare je stigao i američki ambasador Eric Nelson koji je u bivšoj fabrici akumulatora obišao sve tabute i odao počast žrtvama genocida u Srebrenici koje će sutra biti ukopane na 24. godišnjicu genocida.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović također je danas u Potočarima a pridružit će se i dijelu posljednje etape Marša mira koji završava večeras u Potočarima. Učesnici prolaze put duži od 90 km, a ide se originalnom trasom iz 1995. godine preko Kameničkog brda gdje su stradale hiljade Srebreničana u pokušaju prolaska do slobodne teritorije.

Džaferović je medijima kazao da uoči 24. godišnjice genocida najviše boli što još uvijek nisu pronađene sve žrtve i što se negira genocid pa čak i veliča.

“Ono što je Bosni i Hercegovini u ovom trenutku najpotrebnije je zakon o zabrani negiranja genocida, zabrani veličanja zločinaca, dodjele odlikovanja, nazivanja škola po njihovim imenima. Iako smo do sada mnogo puta pokušavali taj zakon donijeti, nastavit ćemo to činiti. Nikada se nećemo proći dok ne postignemo taj rezultat. Jer, to je najmanje što možemo da učinimo kada su u pitanju žrtve genocida”, istakao je Džaferović.