Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Felipe Gonzalez Morales

Specijalni izvjestitelj UN-a za ljudska prava u BiH o stanju migranata

migranti

Specijalni izvjestitelj će se u Sarajevu, Banjoj Luci i Bihaću sastati s predstavnicima nadležnih organa vlasti, pravosuđa, Institucije ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava BiH, agencija Ujedinjenih nacija, relevantnih regionalnih organizacija, organizacija civilnog društva, kao i sa samim migrantima

Specijalni izvjestitelj Ujedinjenih nacija za ljudska prava migranata Felipe Gonzalez Morales boravit će u Bosni i Hercegovini od 24. septembra do 1. oktobra 2019. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom boravka u zemlji, specijalni izvjestitelj će ocijeniti zakone, politike i prakse, kao i njihov uticaj na ljudska prava svih migranata.

Kako je saopćeno iz ureda komesara za ljudska prava UN-a, specijalni izvjestitelj će se u Sarajevu, Banjoj Luci i Bihaću sastati s predstavnicima nadležnih organa vlasti, pravosuđa, Institucije ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava BiH, agencija Ujedinjenih nacija, relevantnih regionalnih organizacija, organizacija civilnog društva, kao i s migrantima.

Također će obići i imigracione centre, prihvatne centre za smještaj tražitelja azila, među njima djecu i porodice, kao i sve druge privremene prihvatne centre za smještaj migranata.

Po završetku službene posjete, Gonzalez Morales će iznijeti svoje preliminarne zaključke i preporuke na konferenciji za novinare koja će se održati u utorak, 1. oktobra, u Sarajevu.

Izvještaj specijalnog izvjestitelja će biti dostavljen Vijeću za ljudska prava UN-a u junu 2020. godine.