Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Detalji nesreće

Ovo je rudar koji je poginuo u Brezi: “Pronašli smo ga u transporteru”

rudar1

Prve informacije su da ga je priklještio transporter i da je na licu mjesta ostao mrtav

Adnan Kovačević (37) danas je nastradao u jami “Sretno” Rudnika mrkog uglja u Brezi. Kovačević je nedavno počeo raditi u RMU Breza, a radio je na poziciji mašinca.

Nastradao je na transporteru s gumenom trakom. Prve informacije su da ga je priklještio transporter i da je na licu mjesta ostao mrtav.

Ferid Osmanović, glavni federalni rudarski inspektor je za Dnevni avaz rekao da se nesreće dogodila između dva transpotera.

– Zatekli smo smrtno stradalog na transporteru. Započeli smo s uviđajnim radnjama, konstatirali činjenice u vezi s onim što smo vidjeli, ali i onim što je vidio prvi radnik, koji je zatekao nesretnog rudara. S tim u vezi, radi se o rotirajućim dijelovima transportera, gdje se dešava, kada radnik dođe u kontakt sa njima, bude teže povrijeđen, a u ovom slučaju i o tragediji. Nastaviti ćemo sa istragom i ispitivanjima svih ostalih komorata koji su bili na smjeni, njih stotinjak – kaže Osmanović.

Ćamil Zaimović, direktor rudnika Breza, kazao je da su svi utučeni.

– Trenutno radimo teške i specifične poslove u jami. Tamo gdje očekujemo neke probleme nema ih, a tamo gdje je, takoreći, sigurno, dođe do tragedije. Izražavam veliko žaljenje zbog tragedije, a mi ćemo svakako pomoći njegovu porodicu i potomke. Šta više reći u ovim teškim trenucima – kazao je Zaimović.