Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HNK

MUP kaže da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća, građani traže odgovore

mup ilu

Mi nemamo komesara, nemamo nijedan policijskog odbora, mladi policajci imaju upitne ugovore o svom radu

Ubistvo devetnaestogodišnje Mostarke Lane Bijedić unijelo je nemir među građane ovoga dijela naše zemlje. No, u MUP-u HNK-a kažu da sigurnosna situacija nije narušena. Ipak, dio javnosti smatra kako su dva ubistva u vrlo kratkom razdoblju na tome području u prvi plan izbacila brojne sigurnosne probleme, ali i društvene devijacije.

Na širem području HNK-a u ovoj godini dogodila su se tri ubojstva i riješena su – poručuju iz MUP-a. No, to je ponovno aktualiziralo probleme u strukturi toga ministarstva.

“Mi nemamo komesara, nemamo nijedan policijskog odbora, mladi policajci imaju upitne ugovore o svom radu, a da ne govorim o činjenici da mi u ovom momentu imamo takav nivo nesigurnosti u društvu koji se manifestuje da nam je gotovo svaki haustor zaključan”, kaže Aner Žuljević SDP-ov zastupnik u Skupštini HNK-a.

Ministar unutarnjih poslova Slađan Bevanda (HDZ BiH) svjestan je da, kako kaže, nisu kadrovski ekipirani, ali da to ne utječe na sigurnosno stanje na ovome području: “Međutim sve to zajedno nas ne priječi da svoju zadaću ispunimo i da odgovorno možemo reći da stanje sigurnosti držimo pod nadzorom i da će tako biti i ubuduće”.

U Hrvatskoj republikanskoj stranci, pak, smatraju da se Hercegovina, kada je riječ o sigurnosti, ne smije izuzimati iz konteksta cijele zemlje.

“Iskren da budem, moramo biti sretni što nema tih zločina puno više, što nema tih kriznih situacija puno više jer u kakvom svijetu živio, u kakvoj državi živimo – veliko je pitanje”, upozorava Slaven Raguž, HRS-ov zastupnik u Skupštini HNK-a.

S druge strane, građani traže hitne odgovore. Posebno ih je uznemirilo ubistvo Mostarke Lane Bijedić počinjeno nadomak Ljubuškog. Mnogi se ne osjećaju sigurnim.

Pitanje sigurnosnog stanja trebalo bi se naći i na sjednici Skupštine HNK-a zakazane za utorak. Neki bi rekli – konačno, budući da skupštinski zastupnici ni o čemu nisu raspravljali više od pola godine.