Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"birn"

Raspisana potjernica za Esedom Abdagićem

tuzlastvo usk (1)

Prema ranijem saopćenju Tužilaštva USK, Abdagiću se na teret stavlja da je u decembru 1993. godine, kao zatvorski stražar više puta udario vojnog zarobljenika Vojske Republike Srpske, koji je nakon kraćeg vremena od zadobijenih povreda preminuo

Interpol je raspisao potjernicu za Esedom Abdagićem, optuženim za ubistvo ratnog zarobljenika počinjeno 1993. godine u Bihaću, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

“Kantonalni sud u Bihaću je izdao naredbu za prinudno dovođenje Eseda Abdagića, iz razloga jer nije dostupan pravosudnim organima u Bosni i Hercegovini, te je protiv istog lica po naredbi Suda raspisana međunarodna potjernica”, potvrđeno je iz Kantonalnog suda u Bihaću.

Početkom jula ove godine, Kantonalni sud u Bihaću je potvrdio optužnicu protiv Abdagića, bivšeg pripadnika Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), po kojoj je optužen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Prema ranijem saopćenju Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK), Abdagiću se na teret stavlja da je u decembru 1993. godine, kao zatvorski stražar u Okružnom zatvoru u Bihaću, više puta udario vojnog zarobljenika, pripadnika Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), koji je nakon kraćeg vremena od zadobijenih povreda preminuo.

Optuženi je, prema Tužilaštvu USK-a, nastanjen u Iowi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).