Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrdio advokat

Mustedanagić danas pušten iz pritvora: Usmrtio pješaka i pobjegao s mjesta nesreće

mustedanagic nesreca (1)

Podsjetimo, Mustedanagić se sumnjiči da je 21. decembra prošle godine, u ranim jutarnjim satima, oko 2,30 sati, na “južnoj magistrali” u Tuzli, u blizini TC Mercator, upravljao vozilom “golf 5” u vlasništvu druge osobe koja je tada bila na mjestu suvozača

Amar Mustedanagić (22), osumnjičen da je u decembru 2019. automobilom u Tuzli usmrtio pješaka Ismara Subašića (22), a kasnije pobjegao s mjesta nesreće, pušten je danas iz pritvora. Potvrdio je to za Tuzlanski.ba njegov advokat Bakir Hećimović.

“Nakon 30 dana pritvora, Sud u Tuzli je uvažio našu žalbu i Mustedanagić je izašao na slobodu. Tako je Sud odbacio prijedlog Tužilaštva o produženju pritvora za još dva mjeseca”, istakao je Hećimović, te potvrdio postojeće informacije da je Mustedanagić od ranije poznat sudskim organima:

“Istina je, ranije je osuđen na dvije godine zbog pokušaja ubistva. Odležao je taj period u zatvoru, a nesreća se dogodila mjesec nakon njegovog izlaska na slobodu.”

Podsjetimo, Mustedanagić se sumnjiči da je 21. decembra prošle godine, u ranim jutarnjim satima, oko 2,30 sati, na “južnoj magistrali” u Tuzli, u blizini TC Mercator, upravljao vozilom “golf 5” u vlasništvu druge osobe koja je tada bila na mjestu suvozača.

Nije obratio pažnju na prisustvo pješaka koji nalazio na kolovozu, te je prednjim desnim dijelom vozila udario pješaka Ismara Subašića.

Nakon toga je nastavio vožnju svjestan da ostavlja bez pomoći osobu koju je ozlijedio. Subašić je preminuo u tuzlanskoj bolnici od zadobijenih ozljeda. Osumnjičenom je pritvor bio određen zbog bojazni da bi mogao sakriti ili uništiti dokaze i uticati na svjedoke, kao i bojazni da bi mogao ponoviti krivično djelo. Automobil kojim je upravljao imao je austrijske registarske oznake.

Tučnjava prije tragedije?

“Imajući u vidu negativne medijske istupe u odnosu na mog branjenika, osumnjičenog Amara Mustedanagića, ističem prije svega da on izražava svoje žaljenje zbog kritičnog događaja, ali, također, želim napomenuti činjenicu da je nesretnom slučaju prethodila tuča velikog broja osoba na sredini kolovozne trake u neposrednoj blizini prolaska vozila kojim je upravljao moj branjenik. U daljnjem toku istrage će se utvrditi sve relevantne okolnosti pod kojima je došlo do kontakta vozila i jednog od lica, odnosno oštećenog, u ovoj pravnoj stvari. U prilog našoj tvrdnji u ovoj fazi postupka ističemo da je naredbom o provođenju istrage protiv osumnjičenog Amara Mustedanagića istom stavljeno na teret krivično djelo teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa učinjeno iz nehata jer je sasvim jasno da postoji čitav niz nerazjašnjenih okolnosti o ovim slučaju”, izjavio je advokat Hećimović u decembru, nekoliko dana nakon nesreće.

Sin policajca

Mustedanagić je sin Adnana Mustedanagića, službenika Policijske uprave TK, i zbog toga su se pojavile špekulacije kako se tragična saobraćajna nesreća pokušala zataškati.

Adnan Mustedanagić, u to doba pomoćnik komandira PS Centar, u decembru 2016. godine je bio suspendovan s još trojicom kolega Denisom Mešaljićem, Smajilom Terzićem i Želimirom Gavrilovićem.

Riječ je o okršaju na jednoj benzinskoj pumpi koji je okvalificiran kao pokušaj ubistva.

– Policajci se sumnjiče da nisu uradili ništa kako bi spriječili činjenje krivičnih djela iako su bili prisutni na samoj benzinskoj pumpi, te da su predmete kojima su izvršena krivična djela, bez bilo kakvog prikupljanja dokaza, alkotestiranja, uzimanja izjava od osumnjičenih osoba, bez lišenja slobode, bez evidentiranja događaja, vratili osumnjičenim osobama i da su ih pustili da se udalje s mjesta događaja, ne evidentirajući taj događaj izvještajem o počinjenju krivičnog djela – saopćili su tada iz Tužilaštva TK.

Tek nakon reakcije Tužilaštva TK reagirao je i tadašnji komesar Fahrudin Šljivić, koji ih je suspendirao. Tužilaštvo TK je protiv Mustedanagića, Mešeljića, Terzića i Gavrilovića otvorilo istragu za nesavjestan rad u službi i zloupotrebu položaja.