Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SARTR

Nakon tri mjeseca pauza nastavljen rad na predstavi “Nije to to”

predstava nije to to2

Janežića ne zanima još jedna verzija Fausta, već prije naš odnos prema mitu i tome šta nam on predstavlja u 21. vijeku

Nakon tačno tri mjeseca pauze, sinoć 17. juna je u Sarajevskom ratnom teatru, ponovo održana proba u nastavku procesa rada na predstavi “Nije to to” Studije Fausta po tekstu Simone Semenič, a u režiji Tomija Janežića.

Ova predstava po prvi put u koprodukciji povezuje Sarajevski ratni teatar SARTR, Kraljevsko pozorište Zetski dom sa Cetinja, Beogradsko Dramsko pozorište i Internacionalni teatarski Festival MESS.
Ovo je Janežiču prvi put da režira u BiH, nakon niza nagrađivanih predstava u regionu i Evropi.
Bosanskohercegovačka publika je već upoznata sa njegovim prethodnim radom. Predstava „Galeb“, u njegovoj režiji, izvedena je 2013. godine na Internacionalnom teatarskom festivalu MESS gdje je osvojila Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini.

Janežića ne zanima još jedna verzija Fausta, već prije naš odnos prema mitu i tome šta nam on predstavlja u 21. vijeku. Zanima ga analiza suštinske problematike koja je ovom mitu osigurala tako istaknuto mjesto u zapadnoj misli i umjetnosti, a koja se može posmatrati kroz egzitencijalno-psihološku ili psihoanalitičku prizmu.

Ova koprodukcija ne samo da će donijeti međunarodnu promociju teatrima koji učestvuju u njoj, već će započeti novu vrstu partnerstva i poslužiti kao primjer drugima u regiji. Na ovaj način omogućena je razmjena kreativnih ideja kojima se jača regionalna povezanost.
Premijera predstave planirana je za 7. juli.
Autorski tim na predstavi čine/
Tekst/ Simona Semenič
Režija/ Tomi Janežić
Asistentica režije/ Dramaturgija/ Mirjana Medojević
Koreografija/ Dramaturgija/ Katja Legin
Scenografija/ Branko Hojnik
Kostimografija/ Marina Sremac
Glumice/
Selma Alispahić – BiH
Maja Salkić – BiH
Emina Muftić – BiH
Amila Terzimehić – BiH
Jelena Laban- Crna Gora