Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kraj sezone

Povratak Hrvatske na crvene liste opustošio plaže na Jadranu

plaze hrvatska3

Austrija je, primjerice, još prošle sedmice uvrstila Hrvatsku na listu rizičnih zemalja i upozorila da se u nju ne putuje

Koliki je odliv turista iz destinacija u Hrvatskoj, govore i podaci iz “eVistora”. Upoređujući subotu 22. avgusta sa subotom 15. avgusta, u Opatiji je vidljiv značajan pad u broju noćenja gostiju iz Austrije (78 odsto), Italije (68 odsto) i Slovenije (68 odsto), piše Novi list.

Turisti su “nestali” s hrvatske obale od trenutka kada su zemlje iz okruženja Hrvatsku stavile na crvenu listu, kao rizičnu zemlju za putovanje zbog pandemije korona virusa. Kao i najavu da će turisti koji su boravili ili namjeravaju boraviti u Hrvatskoj ići u obaveznu izolaciju.

“Nakon što je Austrija Hrvatsku stavila na crvenu listu, evidentiran je pad broja austrijskih gostiju, pa je u prvih 20 dana avgusta s austrijskog tržišta realizirano 42 posto turističkog saobraćaja u odnosu na prošlu godinu”, istakla je Suzi Petričić, direktorica opatijske turističke kancelarije koja na dosadašnjem godišnjem nivou (od 1. januara do 20. avgusta) ima evidentirano da je u Opatiji boravila 101.000 gostiju koji su ostvarili nešto više od 370.000 noćenja, što je ostvarenje turističkog prometa od 44 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

Na hrvatskim graničnim prelazima jučer gotovo da i nije bilo gužvi, za razliku od subote kada je zabilježen masovan odlazak turista, uglavnom Nijemaca.

Austrija je, primjerice, još prošle sedmice uvrstila Hrvatsku na listu rizičnih zemalja i upozorila da se u nju ne putuje, a od 17. avgusta povratnici sa godišnjih odmora iz Hrvatske morali su pokazati negativan test na korona virus ili se u roku od 48 sati podvrgnuti testiranju, a u međuvremenu biti u samoizolaciji. Među zemljama koje su Hrvatsku stavile na crvenu listu je i Velika Britanija, odakle je bio veliki broj gostiju u Hrvatskoj.