Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nabavka Parlamenta BiH

Saznajemo: Vozila vrijedna više od 330.000 KM nabavljaju se za Radmanovića, Špirića i Krišto

Zagreb: Dolazak uzvanika na ZV na predstavljanje programa Kolinde Grabar-Kitarović
11.11.2019., Zagreb - Sluzbeno predstavljanje Izbornog programa Kolinde Grabar-Kitarovic u Kongresnoj dvorani Zagrebackog velesajma. Dolazak gostiju na prredstavljanje programa. Photo: Igor Soban/PIXSELL

Rok isporuke navedenih automobila 60 dana, a sama nabavka se provodi putem metode otvorenog postupka po kriteriju “najniža cijena”

Piše: Amil Dučić

Na Portalu javnih nabavki u BiH jučer je objavljen tender Parlamentarne skupštine BiH za nabavku tri automobile ukupne vrijednosti od 282.051 KM bez PDV-a.

Ukoliko se ovome doda PDV nabavka je vrijedna više od 330.000 KM.

Kako saznaje Fokus.ba u Parlamentarnoj skupštini BiH, ova skupocjena vozila koja u prosjeku koštaju po 110.000 KM nabavljaju se za potrebe predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojšu Radmanovića (SNSD), dopredsjedavajuću Borjanu Krišto (HDZ BiH), te predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikolu Špirića (SNSD).

U ovoj javnoj nabavci navedeno da je rok isporuke navedenih automobila 60 dana, a sama nabavka se provodi putem metode otvorenog postupka po kriteriju “najniža cijena”.

Kako nam je potvrđeno, dopredsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović (SDA) i dopredsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić odrekli su se novaca planiranog za nabavke, dok je drugi dopredsjedavajući Doma naroda Dragan Čović (HDZ) iskoristio sredstva od 20.000 KM za nabavku namještaja.

Podsjetimo, upravo je stavka od 754.000 KM predviđena za nabavke u Parlamentu BiH bila kamen spoticanja za usvajanje državnog budžeta. Na kraju je budžet sa amandmanom od 754.000 KM ipak usvojen, iako ga je prethodno Predsjedništvo BiH prekrižilo.

Izetbegović je tada izjavio da on i Zvizdić neće koristiti ova sredstva samtrajući da ih treba preusmjeriti u saniranje posljedica od pandemije koronavirusa.