Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica zbog nedozvoljenog korištenja autorskih prava

laptop

Musli se tereti da je, navedena autorska djela učinio dostupnim široj javnosti pristupom preko računara, pametnih telefona, televizora

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Amara Muslija, rođenog 1997. godine u Bijeljini, optuženog da je nezakonito omogućio plasman većeg broja video sadržaja, serija i filmova iz BiH i regiona, putem interneta, a čije je prikazivanje zaštićeno autorskim pravima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Optuženi se tereti da je u novembru 2019. godine, protivno članku 32 Zakona o autorskim i srodnim pravima, bez odobrenja nositelja autorskih prava, putem više internet stranica, učinio javno dostupnim za pregled više od 700 epizoda različitih televizijskih serija, autora i produkcija iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona, navode iz Tuužilaštva BiH.

Musli se tereti da je, navedena autorska djela učinio dostupnim široj javnosti pristupom preko računara, pametnih telefona, televizora i odgovarajućih uređaja za prijem i obradu digitalnih zemaljskih televizijskih i satelitskih signala.

Istragom je utvrđeno da je optuženi, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, postavljao reklame i različite vidove oglašavanja i programa za zaradu putem pridruživanja i oglašavanja, postavljenih na njegovim web stranicama na društvenim mrežama, gdje je kao kontakt ostavljao svoje e-mail adrese.

Navedenim postupcima, optuženi je nanio štetu nositeljima autorskih prava, jer je u namjeri, bez odobrenja nositelja autorskog prava učinio dostupnim javnosti autorska djela, čime je počinio kazneno djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.