Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

saopštenje za javnost

SDA traži od Tegeltije da se uključi u rješavanje migrantske krize

Smatraju da se krizom ne može baviti samo jedno ministarstvo, a da se prvi čovjek Vijeća ministara ponaša kao politički analitičar, bez ikakve odgovornosti za situaciju koja prijeti da se pretvori u potpunu humanitarnu i sigurnosnu katastrofu

Stranka demokratske akcije (SDA) BiH traži od predsjedavajućeg Zorana Tegeltije da se Vijeće ministara, kao najodgovornija institucija, konačno u punom kapacitetu uključi u rješavanje migrantske krize.

– Dajemo punu podršku Ministarstvu sigurnosti BiH, koje jedino sistemski pokušava riješiti krizu, ali su mehanizmi koje ovo ministarstvo ima na raspolaganju već iscrpljeni – istakli su iz SDA.

Smatraju da se krizom ne može baviti samo jedno ministarstvo, a da se prvi čovjek Vijeća ministara ponaša kao politički analitičar, bez ikakve odgovornosti za situaciju koja prijeti da se pretvori u potpunu humanitarnu i sigurnosnu katastrofu.

– Ako se to dogodi, najodgovorniji će biti predsjedavajući Vijeća ministara – tvrde iz SDA.

Zbog toga od Vijeća ministara na čelu s predsjedavajućim Tegeltijom traže da odmah, u saradnji s Delegacijom EU, međunarodnim organizacijama i vlastima Unsko-sanskog kantona, pronađu rješenja za sprečavanje najtežih posljedica aktuelnie krize.

– Tražimo da se na tu temu održi hitna sjednica Vijeća ministara. Naglašavamo da je pri tome potrebno teret krize rasporediti na cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine, a ne samo na područja na kojima su Bošnjaci u većini – saopćeno je iz SDA.