Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pooštravanje mjera

Njemačka zatvara granice za pet zemalja pogođenih mutacijama virusa

Zabrana će biti na snazi najkraće do 17. februara, ali sa izuzecima koji će se odnositi na državljane i rezidente Njemačke, kao i na zdravstvene radnike i putnike u tranzitu

Njemačka od subote, 30. januara zatvara granice za Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku, Portugal, Južnu Afriku i Brazil, zbog rastućeg straha od širenja novih sojeva koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

To je objavila njemačka novinska agencija DPA, pozivajući se na izvore u Vladi.

U nedjelju će na listu tih pet zemalja biti dodati i Svazilend i Lesoto.

Zabrana će biti na snazi najkraće do 17. februara, ali sa izuzecima koji će se odnositi na državljane i rezidente Njemačke, kao i na zdravstvene radnike i putnike u tranzitu.

Njemačka je uspjela da smanji broj dnevnih novozaraženih na ispod 20.000 ove sedmice, ali je Agencija za kontrolu bolesti danas pozvala građane da striktno poštuju mjere, imajući u vidu nove sojeve koronavirusa, za koje se smatra da su zarazniji.

Direktor Instituta “Robert Koch”, profesor Lothar Wieler rekao je na konferenciji za novinare u Berlinu da su mutacije virusa razlog za veliku brigu vlasti.

“Stižu nam izvještaji o rastućem broju infekcija zbog novih mutacija. Još uvijek nemamo kompletnu sliku o svim karakteristikama ovih varijanti. Ne znamo još ni da li su opasniji, a ne zna se ni da li vakcinisani i pacijenti koji su preležali COVID-19 imaju imunitet na njih”, naveo je.

Vlada Nemačke prošle sedmice je odlučila da produži stroge epidemiološke mere do 14. februara.

Škole, vrtići i sve prodavnice koje nisu neophodne ostaju zatvorene, nošenje zaštitnih maski je obavezno u javnom prevozu, a kompanije su u obavezi da omoguće zaposlenima da rade od kuće.

U Njemačkoj je do sada registrovano više od 2,19 miliona slučajeva, najmanje 55.752 smrtna ishoda, čime je ta zemlja peta najpogođenija virusom u zapadnoj Evropi, posle Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Španije i Italije.