Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Bureković priznao krivicu za krijumčarenje vozila

Tuzilastvo BiH (1)

Na osnovu člana 110. Krivičnog zakona BiH, od optuženog će se oduzeti nezakonita imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 183.107,82 KM

Sporazumom je predviđeno oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 183.107,82 KM, koja će biti vraćena u budžet BiH, kao i predložena uvjetna kazna zatvora.

Optuženi Avdo Bureković, rođen 1970. godine u Zenici, državljanin BiH, u potpunosti je priznao krivicu za krivično djelo krijumčarenje, za koje ga tereti optužnica Tužilaštva BiH.

U skladu sa sporazumom, za optuženog je predložena uvjetna osuda u trajanju od jedne godine zatvora, koja se neće izvršiti ako optuženi ne počini novo krivično djelo u periodu od dvije godine, kao i oduzimanje predmeta korištenih pri izvršenju krivičnog djela, uključujući mobitel i SIM kartice.

Na osnovu člana 110. Krivičnog zakona BiH, od optuženog će se oduzeti nezakonita imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 183.107,82 KM, koju je optuženi dužan uplatiti u roku od jedne godine od dana pravosnažnosti presude Suda BiH, donesene na osnovu sporazuma.

Optuženi se tereti da je, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, preko međunarodnih graničnih prijelaza dovezao veći broj motornih vozila na teritoriju BiH, te potom, bez provedene zakonske procedure uvoza i plaćanja zakonom propisanih uvoznih dažbina, vozila prodavao na autootpadima.

Sud BiH je nakon razmatranja prihvatio sporazum, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.