Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PDP traži da se istraži sumnjiva prodaja “Boske”

BiH

boska

Partija demokratskg progresa (PDP) smatra da je afera Robna kuća „Boska“ jedna od najvećih afera SNSD-ove vlasti.

– Ugovor o privatizaciji „Boske“ nikada nije zvanično predočen javnosti, kao što nikada nije potvrđeno da li je investitor ispoštovao ugovor, odnosno da li je uplaćen predviđeni iznos za privatizaciju najveće robne kuće u Republici Srpskoj – navodi se u saopćenju PDP-a.
Podsjećaju da je Vlada RS-a, nakon privatizacije, kada nije postojala nikakva obaveza prema novom vlasniku, kupila obveznice Robne kuće „Boska“ u iznosu od 15 miliona KM.

– Kupovinu je izvršila Investiciono-razvojna banka RS-a, po direktnom nalogu tadašnjeg premijera RS-a. Obveznice su kupljene uprkos višestrukom upozoravanju da se radi o izuzetnom rizičnom plasmanu, što je potvrdio i tadašnji glavni revizor RS-a Boško Čeko – ističe se u saopćenju i dodaje da je „većina novca od spomenutih 15 miliona KM odmah po uplati prebačena na račune u Srbiju“.

– Lica koja su privatizovala RK „Boska“ su lični prijatelji predsjednika RS-a Milorada Dodika – Dragan Đurić i Miroslav Mišković, protiv kojih se vode istrage i postupci u sudovima u Srbiji za težak oblik privrednog kriminala – navodi PDP.

PDP očekuje da će pravosudne institucije u BiH istražiti ovaj slučaj do kraja i kazniti odgovorne.

Podsjećaju da su za ovaj slučaj podnijeli prijavu Specijalnom tužilaštvu RS-a u februaru 2013. godine, ali do danas nisu dobili odgovor.