Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

TV Liberty

Vesna Lukić, majka četvoro djece: Na prvom porođaju su mi uradili epiziotomiju, nisam ni znala šta je to

vesna2

Kampanja za unapređenje stanja u bh. porodilištima traje od 2018. godine, a veliki broj žena na društvenim mrežama podjelio je iskustva slična onima koje je iznijela Vesna

Vesna Lukić iz Gradiške na sjeveru BiH, majka je četvoro djece.

Za TV Liberty Radija Slobodna Evropa (RSE) podjelila je, kako sama govori, traume koje vuče iz porodilišta i bolnica u BiH.

– Bila sam dosta mlada, neiskusna, neinformisana dovoljno, da bi mi na kraju bila urađena epiziotomija. Znači, ja nisam ni znala šta je to, ni da se to radi, no kakve su posljedice. Uglavnom posljedice sam kasnije itekako osjetila. To je bilo onako baš malo ekstremniji zahvat, tako da sam ja imala strašnih problema. Nisam mogla pravilno da hodam nekih 40 danam, a o sjedenju nije bilo ni priče, kaže Vesna u svojoj ispovijesti za TV Liberty.

Drugi put je na porođaj otišla iskusnija, i nije odzvolila da joj se odgodi slična situacija neželjenog rezanja međice. No, na sponatni pobačaj, koji se desio nakon drugog djeteta nije se mogla pripremiti…

Kampanja za unapređenje stanja u bh. porodilištima traje od 2018. godine, a veliki broj žena na društvenim mrežama podjelio je iskustva slična onima koje je iznijela Vesna.