Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ovo je najštedljiviji američki automobil (VIDEO)

kola

Nama malo poznati Elio Motors još je prije nekoliko mjeseci bio predmetom podsmjeha. Sada je nakon uspješnih premijera u Los Angelesu i najnovije u Detroitu faktor s kojim se računa u budućnosti.

Amerika kao jedan od zadnjih bastiona “pravih” automobila posljednjih je godina hrabro zakoračila u budućnost. Stisnuti konkurentnim modelima iz Azije, pa čak i Europe, u Americi su počeli razmišljati zeleno. Stigla je Tesla, a sada nam dolazi Elio P5, automobil koji će uskoro postati najjeftiniji i najštedljiviji model pogonjen klasičnim motorom na benzin.

Iako se proizvođač poziva na američku tradiciju ovdje ju je doista teško naći. Za početak, radi se o konceptu dvosjeda u kojem putnik sjedi iza vozača. Avionski koncept nastavlja oblik karoserije sa aerodinamičnim trupom.

A za postizanje odgovarajuće aerodinamike konstruktori su izabrali rješenje s tri kotača, dva sprijeda i jedan nazad, čime je smanjena čeona površina i reduciran otpor zraka.

Drugi, za američke uvjete, nekonvencionalan izbor je motor. I ovdje je prisutna klasika, motor s unutrašnjim izgaranjem, ali bar upola manji no u ostalim Amerima za mase.

Trocilindrični benzinac zapremine 0.9 litara osigurava pristojne performanse, 9,6 sekundi za ubrzanje do 100 km/h i 160 km/h maksimalne brzine, ali je i ključ ekstremno niske potrošnje goriva od 2,8 l/100 km.

Sa oko 90% domaćih dijelova 555 kg težak Elio P5 je doista američki proizvod. Sklapat će se u bivšoj GM-ovoj tvornici, a na cestu dolazi po početnoj cijeni od samo 6.800 dolara.

Ako sumnjate u uspjeh američkog minimaliste recimo i podatak kako je tvrtka prošle godine zaprimila gotovo 50.000 rezervacija. Stoga ne čudi što će broj radnika u proizvodnji narasti na 3.000.