Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

grude

Svi učesnici protesta protiv epidemioloških mjera prekršajno kažnjeni

grude mjere2

Svi učesnici nenajavljenog protesta su prekršajno kažnjeni

Manja grupa građana iz općine Grude okupila se u Parku hrvatskih velikana u znak protesta protiv mjera koje je jučer donio Krizni štab Ministarstva zdravstva Zapadnohercegovačkog kantona, javlja Anadolu Agency (AA).

Jedna od prisutnih nezadovoljnih građanki u izjavi za medije kazala je da niko nema pravo ljudima zabraniti njihovu slobodu.

“Neka nas kažnjavaju. Ovdje i onako nema zakona, ustvari, ne poštuje se”, kazala je.

Poziv na protest uslijedio je nakon što je na jučerašnjoj sjednici usvojena naredba o ograničenju kretanja u vremenu od 20:30 do 5 sati i odaslan je od strane nepoznatog pojedinca ili više njih na društvenim mrežama.

Dan kasnije komesar policije Zapadnohercegovačkog kantona Milan Galić kazao je da protesti protiv restriktivnih mjera u Grudama i Širokom Brijegu nisu prijavljeni te da su u MUP-u informacije o eventaulnim protestima također dobili na društvenim mrežama. Najavio je i da bi policija u slučaju okupljanja, legitimisala sve učesnike te sankcionisala ih zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru.

Na koncu je to i učinjeno, i to na samom kraju protesta, kada su policijski službenici svim prisutnima napisali prekršajne naloge.

U Zapadnohercegovačkom kantonu zabranjena su i okupljanja za više od 25 osoba u zatvorenim prostorima i više od 40 osoba na otvorenom prostoru kao i prisustvo publike na sportskim takmičenjima. Nošenje maski u zatvorenim prostorima i ranije je bilo obavezno.

Cilj mjera je zaustaviti nagli porast oboljelih i sačuvati zdravlje stanovnika i zdravstvene kapacitete, a efekti mjera i eventualno produženje će biti razmatrani u predstojećem razdoblju.

Ove mjere na snazi ostaju do 31. marta.