Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prijedlog novalića

Policijski sat na području Federacije BiH ponovo od 23 sata?

sarajevo policijski2 (1)

Saopšteno je to iz Vlade FBiH nakon što je Novalić danas održao online sastanak s kantonalnim premijerima, s ciljem harmonizacije i zajedničkog djelovanja u FBiH usljed prevazilaženja situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, a kojem je prisustvovao i imunolog akademik Jasenko Karamehi

Premijer entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Fadil Novalić će prijedlog kantona da se ograničenje kretanja građana u FBiH s 21 sat pomjeri na 23 sata navečer do 5 sati ujutro uputiti Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva na razmatranje, uz ostavljanje mogućnosti kantonalnim vladama i štabovima uvođenja restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini.

Saopšteno je to iz Vlade FBiH nakon što je Novalić danas održao online sastanak s kantonalnim premijerima, s ciljem harmonizacije i zajedničkog djelovanja u FBiH usljed prevazilaženja situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, a kojem je prisustvovao i imunolog akademik Jasenko Karamehić.

“Prema posljednjim podacima zdravstvenih institucija epidemiološka situacija na području FBiH se stabilizira, a u posljednjih sedam dana zabilježen je i smanjenje novih potvrđenih slučajeva za 21 posto. Sedmični indikatori također pokazuju da se broj smrtnih slučajeva u FBiH smanjio za 11 posto. Na nivou FBiH sedmodnevna incidenca je smanjena za 21,3 posto i na 100 hiljada stanovnika s današnjim danom iznosi 255 slučajeva. Najveća je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Bosansko-podrinjskom kantonu”, navodi se u saopštenju.

Prema izvještajima kantonalnih premijera i ministara zdravstva, epidemiološka situacija u kantonima ide ka blagoj fazi poboljšanja. Kako su istakli, Hercegovačko-neretvanski kanton nakon šestosedmičnog uzastopnog rasta, te trosedmičnog stagniranja, u posljednjoj sedmici bilježi usporen rast novooboljelih. U Kantonu Sarajevo podaci ukazuju na poboljšanje, a u posljednja dva dana ovaj kanton ima dnevno manje od stotinu novooboljelih. Epidemiološke mjere i dalje ostaju iste, uz blago popuštanje u pojedinim kantonima.

Kako je saopšteno Novalić je izvijestio kantonalne premijere o poduzetim aktivnostima Federalne vlade i Zavoda za javno zdravstvo FBiH na nabavci vakcina protiv koronavirusa za potrebe građana Federacije, a riječ je o nabavci vakcina od ruskih, kineskih i američkih proizvođača. Dodaje se da je na sastanku Novalić upoznao prisutne o mogućnostima upotrebe brzih testova za COVID-19, a o čemu je tokom proteklog vikenda razgovarao s direktorom turske kompanije “Oncosem”.

“Federalno ministarstvo zdravstva će izraditi sinhronizirane aktivnosti kako bi se na području FBiH počeli primjenjivati brzi testovi, koji su veoma značajni u obavljanju svakodnevnih aktivnosti privrednim i drugim poslovnim subjektima, a čija primjena se pokazala korisnom i u drugim djelatnostima na teritoriji zemlje i određenih regija. PCR testovi kao referentni primjenjuju se i dalje, posebno u zdravstvenom sektoru, kao i prilikom kretanja van granica”, rekao je Novalić.

Današnjem sastanku su prisustvovali i zamjenici federalnog premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača, kantonalni ministri zdravstva, te predstavnik Vlade Brčko Distrikta BiH, a naredni je zakazan za sljedeći ponedjeljak.