Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sastanak u beogradu

Vučić: Srbija će tražiti izvještaje o radu visokog predstavnika u BiH

vucic

Vučić je na konferenciji za medije rekao da će izvještaj od visokog predstavnika tražiti u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma

Srbija će ubuduće tražiti od Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) izvještaje o stanju u BiH, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić 2. juna, nakon sastanka sa predstavnicima bh. entiteta Republika Srpska u Beogradu, piše Radio Slobodna Evropa.

Povod za sastanak je imenovanje Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za sprovođenje mira (PIC) službeno su 27. maja imenovali Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH. Ruska Federacija se nije složila sa ovom odlukom.

Vučić je na konferenciji za medije rekao da će izvještaj od visokog predstavnika tražiti u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma.

“Srbija će početi da se ponaša na način na koji to nije činila do sada, a u skladu sa onim što je potpisano. U skladu sa tim i obavezom visokog predstavnika da će periodično izvještavati Ujedinjene nacije, Evropsku uniju, Sjedinjene Države, Rusku Federaciju i druge zainteresovane vlade, ali i strane – a mi smo strana”, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da već dugo godina poznaje Christiana Schmidta, ali da to nema veze sa procedurama i Bonskim ovlaštenjima.

“Ja ću svakako razgovarati sa gospodinom Schmidtom i tražiti izvještaj u ime Srbije i uvjeren sam da ćemo ga dobiti. Ne možete da donosite odluke na korist jedne, a na uštrb druge strane”, rekao je Vučić.

Vučić je ocijenio da je veoma opasno igrati se Bonskim ovlaštenjima i nametati zakonska i ustavna ovlaštenja bez saglasnosti sva tri naroda i Dejtonskog sporazuma.

“Srbija neće podržati provođenje Bonskih ovlaštenja kojima bi neko pokušao da kreira političku situaciju u RS. Mi smo mala zemlja, ne možemo mnogo, ali to koliko možemo u skladu sa međunarodnim pravnim normama – Srbija će se tako ponašati”, rekao je Vučić.

“Bonska ovlaštenja” visokog predstavnika se odnose na odluke Vijeća za provedbu mira u BiH, donesena sa sastanku u Bonu, u decembru 1997. godine.

Vijeće za sprovođenje mira je tada, razrađujući Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim su određena ovlaštenja visokog predstavnika, omogućilo visokom predstavniku da smijeni sa dužnosti javne zvaničnike koji krše zakonski preuzete obaveze i Dejtonski mirovni sporazum, te da, kada to smatra neophodnim, nametne ključne zakone ukoliko ih ne usvoje zakonodavna tijela BiH.