Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

istraživanje

Jesu li žene zaista zdravije od muškaraca?

Velike gužve ispred sarajevske dvorane Zetra u kojoj je nastavljeno cijepljenje starijih od 75 godina
11.05.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Velike guzve ispred sarajevske dvorane Zetra, gdje je nastavljeno cjepljenje gradjana Kantona Sarajevo starijih od 75 godina. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

I dok mnoge ovakvi rezultati istraživanja ne iznenađuju, ipak nije sve na strani žena

Sudeći prema istraživanjima australijskih naučnika, žene su zdravije od muškaraca. Studija je provedena na više od 750 hiljada zdravstveno pregledanih osoba od novembra 2018. do oktobra 2020. godine.

Vršene su analize krvnog pritiska, tjelesne konfiguracije, srca, rizika od dijabetesa, stresa i drugih faktora. Istraživanja su pokazala da, kada je riječ o fizičkim parametrima, tamošnje žene su zdravije od muškaraca. U usporedbi sa ženama, muškarci imaju dvostruko više šansi da umru od bolesti srca i dijabetesa.

I dok mnoge ovakvi rezultati istraživanja ne iznenađuju, ipak nije sve na strani žena.

Isto istraživanje je, naime, otkrilo da je stres najveći okidač zdravstvenih poteškoća kod žena. Tako je 8,8 posto ispitanih žena bilo izloženo nekom vidu stresa u odnosu na 5.1 posto muškaraca. Na stres su se uglavnom žalile mlađe žene od 16 do 24 godine. Uzrok je stalna potreba usklađivanja porodičnog života i karijere te izazovi današnjice poput tjelesnog izgleda i održavanja kondicije.

Naučnici su upozorili da je stres ozbiljan problem koji utiče i na fizičko i psihičko zdravlje podjednako, može dovesti do anksioznosti i depresije te negativno uticati na zdrav san i u konačnici na cjelokupan imuni sistem.